Vložil Justitianus, 20. Leden 2021 - 19:33
  • V první řadě bude vhodné používat správné označení z oblasti stavebního práva: buď jde o změnu způsobu užívání jednotlivých místností, nebo jde o změnu dokončené stavby, konkrétně o stavební úpravu. Nebo jde o obojí.

Bylo by vhodné vyjasnit co chystáte.

  • Pojem „rekonstrukce“ je pojem z oblasti daňové, nikoliv z oblasti stavební. Ostatně podle Vašeho popisu nepůjde možná o žádnou rekonstrukci, jestliže účel užívání se nezmění: půjde stále o společné místnosti domu (sklepy).

K Vašemu dotazu alespoň obecně:

Právnická osoba SVJ získává soukromoprávní oprávnění ke změně způsobu využití místností/prostorů (nebo ke stavebním úpravám) hlasováním na shromáždění (viz § 1208 zákna č. 89/2012 Sb.). Hlasovací kvorum máte nejspíše uvedeno ve stanovách; pokud snad ne, pak je to nadpoloviční většina hlasů, počítáno z přítomných na usnášeníschopném shromáždění. (V případě rozhodování per rollam by se většina počítala z hlasů všech členů SVJ.)

Poněkud odlišně by se muselo postupovat v případě, že změnami v domě má být zasaženo do práv vlastníků jednotek, která jsou uvedena v prohlášení. V takovém případě je nutná změna prohlášení, a to postupem podle § 1169. Musí být – kromě většinového souhlasu – dosažen i písemný souhlas všech, kterým se mění rozsah jejich práv, uvedený v prohlášení.

Pouhá změna ve způsobu užívání místností možná nebude vyžadovat ani ohlášení stavebnímu úřadu. Je ovšem možné, že změna bude takového charakteru, že bude nutné podat ohlášení (s projektovou dokumentací, případně s přiloženým posudkem statika a souhlasem hygieniků a požárníků). Nebo dokonce bude ve hře stavební povolení. To vše záleží na rozsahu a druhu chystaných změn stavby.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.