Potíže s odstoupením člena výboru z funkce a výmazem v obchodním rejstříku

Vložil Jan Žák (bez ověření), 19. Leden 2021 - 15:38 ::

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu, jak mám postupovat v případě, kdy jsem výboru SVJ doručil svou výpověď z funkce člena výboru – vlastnoručně podepsanou s ověřeným podpisem. Stalo se tak na konci ledna 2020, kdy jsem tuto výpověď osobně předal dalšímu členovi výboru a na kopii výpovědi jsem si od něj nechal podepsat převzetí této výpovědi. Pokud se nepletu, tak uplynutím 2 měsíců od doručení výpovědi výboru bych měl přestat být členem výboru. Ve výpovědi jsem současně požádal o vymazání mé osoby ze záznamů SVJ v obchodním rejstříku. Tím jsem považoval celou věc za vyřízenou. Následně jsem kontroloval průběžně obchodní rejstřík a zde jsem i nadále figuroval. Obrátil jsem se tedy v srpnu 2020 na člena výboru, kterému jsem svou výpověď odevzdal, s dotazem, zda mou výpověď předal dále k vyřízení. Na základě toho ji dohledal u sebe založenou a předal na podzim naší správcovské firmě k vyřízení. A od té doby se opět nic neděje, v obchodním rejstříku stále figuruji. Zavolal jsem tedy správci, který má naše SVJ na starosti a ten mi vysvětloval, že prakticky nemám na odstoupení nárok, protože se není možné kvůli současné situaci ohledně pandemie sejít – nicméně toto by přeci mělo být řešitelné distančním způsobem – a že za sebe musím mít nejdříve náhradu. Což je zcela mimo realitu, člen výboru přeci má nárok odstoupit a výbor musí následně konat a zvolit za odstupujícího člena náhradu (což mohlo proběhnout již v roce 2020 v době, kdy byla uvolněna epidemiologická opatření)… Obrátil jsem se tedy následně s dotazem na rejstříkový soud a zde mi sdělili, že jim mohu zaslat ověřenou kopii potvrzení převzetí výpovědi a soud následně vyzve výbor SVJ k nápravě.

Ještě bych chtěl doplnit, že členové výboru SVJ byli do funkce zapsání v prosinci 2015, tudíž jim v prosinci 2020 měl uplynout mandát…

Chtěl bych se proto zeptat, na toto:

  • jak je to s ručením člena výboru za činnost výboru po uplynutí pětiletého mandátu?
  • přestal jsem být členem výboru uplynutím dvou měsíců po převzetí výpovědi zástupcem výboru?
  • mohu být od okamžiku osdtoupení v současnosti ještě odpovědný za činnost výboru?
  • jak mám postupovat s žádostí o vymazání mé osoby z obchodního rejstříku? Přes rejstříkový soud, nebo existuje ještě jiná cesta?

Děkuji všem za radu.

Jan Žák

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.