Vložil Justitianus, 20. Leden 2021 - 14:11

Diskutující „ik (bez ověření)“ nemá pravdu.

Není třeba získat souhlas všech vlastníků. Ke změně vyžadující stavební povolení postačuje doložit úřadu souhlas SVJ, a ten se zpravidla udělí na základě souhlasu vlastníků jednotek s většinou hlasů (pokud prohlášení nebo stanovy neobsahují vyšší kvorum). Radit jen podle toho co paní ik zaslechla kdysi v Černých ovcích – to nevypadá na spolehlivý zdroj informací.

Ovšem ke stavebním úpravám bytu nejspíše nebude zapotřebí ani stavební povolení, dokonce ani ohlášení. To platí pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou. Viz § 103 stavebního zákona.

Je tedy zbytečné, aby paní „ik (bez ověření)“ posílala tazatelku na stavební úřad. Řekli by jí tam přesně toto.

Změna vytápění v jedné místnosti určitě nepotřebuje žádný souhlas stavebního úřadu, ani ohlášení. Jde pouze o úpravu vedení technických sítí uvnitř budovy. Zasahuje se ovšem do společného topného systému a dojde ke změně koeficientů a hodnot pro rozúčtování nákladů na vytápění, takže vlastníci jednotek by to měli předem schválit. Postačí nadpoloviční většina, pokud v prohlášení nebo ve stanovách není uvedeno něco jiného.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.