Vložil Justitianus, 20. Leden 2021 - 13:51
  • Luboši, napsal jste: „Je možné, že průtok vodoměru souvisí s únikem vzduch přes vodoměr do hlavního potrubí.“

Je pravděpodobné, že jste nepochopil co jsem Vám napsal. Nejde o žádný „únik vzduchu do hlavního potrubí“ – ostatně, kudy by ten vzduch měl unikat? Přívodní trubka je zavodněná, výstupní trubka není nijak spojená s hlavním potrubím.

Jde o stlačování a rozpínání uzavřeného objemu vzduchu v zavzdušněných částech vnitřního rozvodu vody. Předpokládejme, že zavzdušněná část vnitřního potrubí má objem půl litru (500 cm3). Ve vodovodním řadu běžně dochází k výkyvům tlaku. Nejnižší tlak bývá navečer (kdy se všichni koupou, sprchují a vaří). Nejvyšší tlak bývá v noci, kdy je minimální odběr. Takže vzduch v trubkách se střídavě stlačuje a rozpíná.

Při změně tlaku vody z (např. odpoledne 4 atmosféry = 405 kPa → v noci 5 atmosfér = 507 kPa) je změna objemu vnitřního vzduchu ve Vašich trubkách
500 cm3 → 399 cm3
K tomu viz Boyleův zákon.

Pokud tedy vodoměr je přesný a je i dostatečně citlivý, naměří „spotřebu“ 101 cm3 vody. A Vy hledáte kde se ta voda ztratila. Inu, neztratila se. Je pořád v potrubí.

Pak přes den v odběrové špičce se tlak zase sníží, vzduch v trubkách se rozpíná a ta voda odteče přes vodoměr zpět. Jenomže vodoměr je projektovaný pouze na průtok jedním směrem. Zpětný průtok možná také registruje, ale naměří např. jen –73 cm3.

Pokud zkontrolujete stav vodoměru po týdnu, zjistíte, že ukazuje hodnotu vyšší o 7×28 = 196 cm3. A pak můžete zbytečně rozmýšlet o tom kam se ztratily ty dvě deci vody, které vodoměr naměřil.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.