Vložil tomas 22, 18. Leden 2021 - 19:21

třeba, že vlastník bytu je povinen byt vytápět.

To je ovšem špatná interpretace

Vlastník je povinen hradit část nákladů za teplo ovšem POUZE v případě, že je odběratelem tepla dodávaného centrální, rozvodem.

Pokud si každý topí v bytě sám, vyhláška č. 194/2007 Sb., § 2 odst. 6, § 3 odst. 3 se na něj NEVZTAHUJE.

Může se vlastník bytu odpojit od centrální dodávky tepla?

To je otázka… Dosud soudně neřešena (pokud vím). Ovšem pozor, rozvody tepla včetně radiátorů jsou majetkem SVJ a uživatel bytu je pouze užívá. (na to už precedenty máme)

čili odpojíte-li se od tepla a nezasáhnete do jeho rozvodů (tím, že sundáte radiátor) poškodíte majetek SVJ otázka ovšem je, zda SVJ má sílu nařídit Vám, je namontovat zpět a používat jím dodávané teplo.

Než tu začnete psát příspěvky tak vězte, že já bydlím v domě, kde část bytů (konkrétně půdní vestavba) není připojena k centrálnímu rozvodu tepla a na teple „prostupujícím“ stavbou tedy nepřispívá.

Pokud by SVJ mělo oprávnění odhlasovat, že se (kdo se odpojil) musí připojit, mělo by možnost odhlasovat, že kdo bydlí v bytě nepřipojeném na centrální rozvod je povinen se na něj připojit, nebo ne?

Prostupnost tepla, na kterou se tvůrci vyhlášky odvolávají, přeci není omezena tím, že Váš byt není k centrálnímu rozvodu tepla připojen.

A pokud máte dle vu vyhlášky povinnost se podílet na „prostupujícím teple“ i když vaše stoupačky jsou izolovány a vedeny uvnitř stěny (tedy z nich máte minimální příjem tepla), proč stejnou povinnost nemá soused v bytovém domě, kde si topíte vafkami. Proč je tato povinnost ukládána jen části uživatelů bytů…

Podle mých zkušeností jsou hádky o teplo dány velmi často tím, že dochází k ovlivňování náměrů a proto část lidí platí účty za své sousedy. Velmi podobně ovšem s mnohem větším dopadem je tomu s vodou. Třeba zde zveřejněný příspěvek o neuvěřitelné svévoli kdy je studená voda rozúčtována podle plochy bytu+sklepa a ne osob nebo náměrů je, představte si to… schválena v souladu se zákonem

Justitián se mýlí, když tvrdí, že sklep do toho nelze počítat, protože tam vodu nemohou dodávat. Zákon říká, že si SVJ odhlasuje jak náklady rozdělí (a neurčuje jak to má učinit), takže spoléhat jen na to u soudu je opravdu slabé kafe.

A tak se sousedi vzájemně okrádají a to doslova.

Přispěvatel, který o vodě psal platí cca o 6000 Kč ročně víc, než bude jeho pravděpodobná spotřeba i dle normy. V SVJ je šest bytů, takže každému sousedovi platí cca 40% jeho spotřeby (na jednu osobu)

Takto to může trvat do aleluja

a u teplé vody jde o desetitisíce ročně

to je důvod, proč jsme předložili stížnost k ESLP a proč nyní uvažuji o tom, že tam předložím i tyto nejkřiklavější případy.

Protože i když náhodou budete u hlasování „že máte platit sousedům 40% jejich spotřeby vody“ (a to není přehnané) budete hlasovat proti a zažalujete neplatnost hlasování soud žalobu odmítne, protože nejde o věci podstatné a soudkyně nebude tušit proč to vlastně je špatně.

Vítejte v SVJ a vězte, že stát zcela rezignoval na ústavou vám zaručenu ochranu vašeho majetku.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.