Vložil Justitianus, 18. Leden 2021 - 6:42

Pane Soused1, odpovím na Váš zajímavý dotaz.

Samozřejmě, že NOZ není nadřazený prohlášení. Ujednání osob má přednost před zákonem. Je to uvedeno v NOZ na samém počátku, v § 1 odst. 2 NOZ. Podle toho umístění by Vás mohlo napadnout, že zákonodárce považoval toto ustanovení za klíčové a zásadně důležité pro výklad celého občanského zákoníku.

Pak si k tomu přečtěte důvodovou zprávu k zákonu č. 89/2012 Sb.. V textu k § 1 (str. 32, první odstavec) je podrobně vysvětleno které právní normy NOZ jsou dispozitivní a které jsou kogentní (t.j. nelze se od nich odchýlit), a jak je možno tyto dva druhy právních norem v NOZ rozlišit.

Ostaně zkuste se zamyslet jak by stát měl postupovat vůči tomu půl milionu vlastníků jednotek, kteří dnes mají okna ve svém vlastnictví. Nesetkal jsem se dosud s názorem, že by stát měl přikročit k jejich vyvlastnění, aby byla právní skutečnost uvedena do souladu s jedním řádkem v jednom zákoně. S jedním řádkem, který ani není kogentní …

Místní blbečci si zpravidla něco narychlo přečetli v zákoně (ale nepřečetli si k tomu ten nejdůležitější § 1), a pak zde ostatním vnucují názor, že přípustné je právě jen to co si zrovna přečetli. Viz kategorické (a nesprávné) tvrzení: „Od toho není možné se odchýlit.“.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.