Jak je to s výborem a jeho rozhodováním?

Vložil Jánský (bez ověření), 14. Leden 2021 - 13:11 ::

V našem SVJ je 4 členný výbor, předseda výboru má 51 % podlahové plochy a k němu jsou tři další členové. Jsem jedním z nich. Dle stanov navenek SVJ zastupují bud předseda + jeden člen nebo dva členové pokud předseda není přítomen.

Teď k čemu došlo, na Shromáždění společenství byl zvolen výbor a odhlasovalo se, že bude vypracován energetický audit, aby se prověřila možnost získat dotace na zatepleni, nic více. Dané shromáždění se bralo i jako schůze výboru na kterém členové výboru zvolili předsedu výboru, o čemž existuje zápis. Od té doby se výbor nesešel a ani nebyl učiněn pokus o jeho svolání. Stejně tak nedošlo k svolání shromáždění ani pokusu o jeho svolání.

Přesto předseda výrobu a jeden členem podepsali smlouvu o dílo v hodnotě mnoha milionů, samozřejmě neskutečně nevýhodnou a ohání se tím, cituji „k tomu stačí předseda a jeden člen výboru, máte to ve stanovách“. Hodlám podat trestní oznámení pro podvod a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Jde mi o to zda je níže uvedený můj právní pohled správný a již jejich podání cituji"stačí nám na to předseda"a jeden člen výboru" je právně vadné a naplňuje skutkovou podstatu podvodu, tedy jeho objektivní stránku, tj. uvádí v omyl.

Můj pohled je, předseda+jeden člen mohou SVJ zastupovat jen navenek,ale jakákoliv rozhodnutí za SVJ může činit jen Shromáždění vlastníku a v době mimo shromáždění jen výbor a to hlasováním, v kterém sice může předseda + jeden člen zbylé dva přehlasovat ale MUSÍ dojít k svolání výboru a MUSÍ se o tom hlasovat a to jen v případě, že se výbor sešel a byl usnášení se schopný.

Jinak řečeno v žádném případě si to nemohou dohodnout předseda s jedním členem u sebe v garáži bez vědomí dvou dalších a svolání výboru. Pokud by tomu tak bylo byl by výbor ve své podstatě nesmyslná záležitost.

Může mi má tvrzení někdo potvrdit nebo vyvrátit ideální by bylo, kdyby k tomu existoval judikát nebo právní rozbor a odkaz na ně.

Děkuji Jánsaký

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.