Vložil Justitianus, 14. Leden 2021 - 19:21

Pikilla, odpovím na všechny Vaše otázky.

  • „Řešil to tady někdo?“

Jistěže ano. Použijte odkaz „Hledat“.

  • „Musíme se domluvit jako celé SVJ – že by si všichni udělali samostatný kotel?“

Nemusíte. Musíte však dosáhnout většinový souhlas pro účely stavebního řízení. Jestliže se některý spoluvlastník vůči tom ohradí, stavební úřad přeruší řízení a poskytne mu lhůtu k vyřešení této otázky. Neobrátí-li se přehlasovaný vlastník na soud, stavební úřad bude v řízení pokračovat.

  • „Nebo můžou mít 3 byty vlastní kotel a 3 byty společný kotel?“

Jistěže. Můžete si zvolit i řešení nesmyslné, nerozumné, nepraktické a zbytečně nákladné. Jak je libo.

  • " Popřípadě, tušíte někdo, kolik by stál rozvod plynu do společných prostor?"

Neumím odpovědět na neurčitý dotaz.

  • „Vzhledem k tomu, že SVJ teprve zakládáme, nemáme stanovy podle kterých bychom se mohli řídit. Je možné dát si do stanov, že jakékoliv opravy a realizace se uskuteční, pokud souhlasí více jak 50% vlastníků?“

Napřed si přečtěte vaše prohlášení. Možná obsahuje náležitosti stanov. To je pro vás startovní čára, od které se může odvíjet obsah stanov, které si schválíte. Zákon uvádí obecné kvorum pro přijetí rozhodnutí – nadpoloviční většinu přítomných na usnášeníschopném shromáždění. Do stanov si můžete dát pro určitá rozhodnutí kvorum vyšší, nikoliv však nižší než uvádí zákon.

  • „Nebo je to upravené zákonem – takže se záležitostmi týkajícími se společných prostor musí souhlasit 100% vlastníků?“

Váš dotaz je nesrozumitelný. Záleží na tom o čem má být rozhodnuto. Navíc některé záležitosti se vůbec netýkají společných prostor, nýbrž společných částí. To je i případ centrálního vytápění.

Zejména je třeba rozlišovat záležitosti ke kterým je nutná změna prohlášení od záležitostí ke kterým postačí rozhodnutí SVJ. Právnická osoba SVJ rozhoduje o údržbě, opravách i o technickém zhodnocení společných částí (zákon používá neurčité označení „zlepšení“). Pro změnu prohlášení je však třeba přijmout rozhodnutí spoluvlastníků, což je nezávislé na rozhodování členů SVJ v rámci právnické osoby SVJ. Kvorum pro změnu prohlášení se liší podle toho o čem mají spoluvlastníci rozhodnout. Viz § 1169.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.