Vložil Justitianus, 13. Leden 2021 - 21:37

Lýdie, k Vašemu výčtu uvádím:

  • Žádné roční vyúčtování služeb

Vyúčtování je povinen doručit poskytovatel služeb. SVJ to být nemůže (neexistuje). Kdo je poskytovatelem služeb? Je to správce uvedený v prohlášení? Na poskytovateli služeb může příjemce služeb vykmáhat zákonnou pokutu (50 Kč denně) při nedodržení lhůt podle zákona č. 67/2013 Sb. (např. za každý den prodlení s doručením vyúčtování).

  • Žádná schůze vlastníků

Nazývá se to shromáždění. Nic vám nebrání je svolat. Ovšem pokud jste v nevýhodném postavení menšinových spoluvlastníků, bylo by pravděpodobně neschopné usnášení. Ovšem bez shromáždění nejste povinni plnit povinnosti, které mají být schvalovány shromážděním – typicky výše příspěvků na správu domu pro příští období. O čem rozhoduje shromáždění (to znamená nepřísluší o tom rozhodovat statutárnímu orgánu) – to možná najdete v prohlášení. Neexistují-li stanovy ani jako součást prohlášení, pak by se použil § 1208 zákona č. 89/2012 Sb..

  • Nikdo se nás na nic neptá

Bohužel toto je nekonkrétní sdělení.

  • Chtějí po nás stejnou částku příspěvků jako mají oni

Máte povinnosti dané zákonem. K nim patří přispívání na správu domu a pozemku. Přispívá se podle spoluvlastnických podílů. Odlišný způsob přispívání je možný pouze na základě prohlášení (u výlučně užívaných společných částí), nebo na základě smlouvy sjednané se všemi vlastníky jednotek. Máte-li přeplatek na zálohách na správu, můžete samozřejmě přerušit platby až do doby, kdy se zaplacená částka bude rovnat té částce, kterou jste měli hradit podle poměru spoluvlastnických podílů.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.