Vložil Justitianus, 12. Leden 2021 - 12:35

Jano, náklady za plnění poskytované s užíváním bytu se úřadu prokazují:

  1. položkovým rozpisem předepsaných záloh za jednotlivé služby,
  2. vyúčtováním přeplatků a nedoplatků za služby,
  3. potvrzením o tom, že jste tyto zálohy a nedoplatky uhradila.

Rozpis služeb Vám měl předložit poskytovatel služeb v předpisu záloh na služby na následující období (§ 4 zákona č. 67/2013 Sb.). Vyúčtování s uvedením přeplatku/nedo­platku jste také dostala (§ 7 zákona č. 67/2013 Sb.). K tomu jste povinna tvrdit a prokazovat, že jste tyto částky v rozhodném období také uhradila. To nejspíše prokážete Vašimi bankovními výpisy.

SVJ však nemá povinnost sestavovat pro Vás nějaký extra přehled Vámi zaplacených částek za jednotlivé měsíce. Není ani povinno potvrzovat Vám že jste tyto částky uhradila. Jako potvrzení o úhradě přece slouží Váš bankovní výpis.

Pokud jsou listiny 1 a 2 řádně označeny s uvedením identifikace původce a jsou podepsány osobou jednající za SVJ způsobem uvedeným v rejstříku SVJ, pak jsou také průkazné jako právní jednání právnické osoby SVJ. Proto Vám SVJ nemusí už nic dalšího potvrzovat pro účely Vašeho příspěvku na bydlení.

K tomu doložíte Vaše bankovní výpisy, ze kterých ovšem musí být patrné jaké částky jste hradila v jakém měsíci na služby spojené s užíváním bytu. Je pouze Váš problém, abyste řádně označila účel odchozích plateb (specifickým symbolem, variabilním symbolem a také) slovně v rubrice „Zpráva pro příjemce“, případně v rubrice „Poznámka pro plátce“.

Jste to Vy, kdo odpovídá za to, aby Váš požadavek na příspěvek na bydlení byl podložený doklady o skutečnostech, které úřadu tvrdíte. Na to je třeba myslet v předstihu.

Justitianus

Pro úplnost uvádím, že v případě sjednání úhrady služeb (souhrnnou) paušální částkou je poskytovatel služeb povinen vystavit pro účely sociálních dávek podrobný rozpis paušální platby, s vyčíslením jednotlivých služeb. Viz § 9 zákona č. 67/2013 Sb.. To pravděpodobně není případ tazatelky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.