Vložil MartinII, 6. Leden 2021 - 19:42

na netu je tento názor z r. 2018 od Mgr. (snad právničky)

www.svj-portal.cz/…sPTwVrguwZk/

Koupě pozemku společenstvím

12.1.2018, Mgr. Adriana Kvítková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Dotaz:

Připravujeme koupi pozemku pod naším domem… Chtěl bych se v této souvislosti zeptat:

  • Je možné, aby pozemek koupilo SVJ a stalo se majitelem, nebo musí kupní smlouvy na poměrnou část … uzavřít každý majitel jednotky?
  • Lze tedy následně do katastru jako majitele vložit SVJ, nebo musí být XY majitelů poměrné části?
  • Bude-li majitelem SVJ, jak právně ošetřit, aby pozemek pod domem (jeho poměrná část?) byl nedílnou součástí každé bytové jednotky?

Odpověď:

Uvedený dotaz kopíruje můj nedávný případ, kdy se na mne s podobnou záležitostí obrátilo jedno pražské společenství vlastníků. Doporučila jsem jim jít cestou, kdy

  • pozemek pod domem zakoupí společenství, když převod na jednotlivé vlastníky jednotek v domě by byl nejen zdlouhavý a zbytečně časově i ekonomicky náročný, tak i do budoucna nic neřešící – vlastnictví pozemku není spojeno s jednotkou, jako v případě v prohlášení vlastníka vymezeným podílům na společných částech domu a pozemku, a tak by se do budoucna stávalo, že vlastníci jej společně s jednotkou zapomenou převést, převod navíc bude od 1. 1. 2018 opět ztížen zákonným předkupním právem spoluvlastníků, pozemek by tak nakonec byl ve spoluvlastnictví úplně jiných osob, než které by vlastnily jednotky v domě.
  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Teď již k jednotlivým dotazům:

  • Ano, dle mého názoru (je opřen jak o zákonnou úpravu bytového spoluvlastnictví, tak i o judikaturu), může SVJ nabýt pozemek pod domem, jelikož tak činí za účelem lepší správy domu. SVJ je právnická osoba založená za účelem zajišťování správy domu a pozemku, přičemž při naplňování svého účelu je způsobilé nabývat práva a zavazovat se k povinnostem, zejména může pro účely správy domu a pozemku nabývat majetek a také s ním nakládat. S ohledem na tuto skutečnost je třeba mít za to, že SVJ je oprávněno nabývat nemovité věci sloužící k výkonu správy domu a pozemku. Správou domu a pozemku se přitom rozumí vše, co nenáleží vlastníku jednotky a co je v zájmu všech spoluvlastníků nutné nebo účelné pro řádnou péči o dům a pozemek jako funkční celek a zachování nebo zlepšení společných částí. Tuto správu přitom nelze vnímat pouze v tzv. užším smyslu, tj. zahrnující výhradně provoz a opravy společných částí; za správu domu a pozemku je třeba považovat i takové činnosti či jednání, jejichž účelem je lepší využití domu a uspokojení potřeb jeho obyvatel, tedy je třeba ji vykládat v tzv. širším smyslu.
  • Ano, v katastru bude jako vlastník pozemku zapsáno společenství vlastníků, pokud tedy bude kupujícím. Pokud by katastrální úřad vklad zamítnul, jednoznačně doporučuji vytrvat a pokračovat cestou žaloby proti zamítnutí vkladu, úspěch je zaručen.
  • Třetí dotaz je právně nejsložitější. Uvedeného nedílného spojení bytu s podílem na nově koupeném pozemku pod domem lze dosáhnout v zásadě dvěma způsoby, které ovšem oba vyžadují součinnost všech vlastníků jednotek v domě, což je prakticky nemožné.

První variantou je změna prohlášení vlastníka. Ke změně prohlášení vlastníka je zapotřebí (i) získat písemný souhlas oprávněných osob z věcných práv (tj. především zástavních věřitelů, oprávněných z věcných břemen atd.) pokud existují, (ii) uzavřít písemnou dohodu dotčených vlastníků (zde všech), (iii) získat souhlas kvalifikované většiny vlastníků jednotek s dohodou dotčených vlastníků a (iv) získat souhlas shromáždění. Všechny tyto dokumenty katastrální úřad pro vklad vyžaduje.

Druhou možností (tou rizikovější) je zrušit bytové spoluvlastnictví a novým prohlášením všech (spolu)vlastníků určit za společnou část domu a pozemku i nově nabytý pozemek, a každou jednotku vymezit i s odpovídajícím podílem na nově nabytém pozemku."

  • – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dále se tím nehodlám zabývat. Tazatelka položila v noci v rozrušení dotaz, jako kdyby to spěchalo do rána. Předtím jim byl fakt, že jim (vč. správkyně z řad vlastníků) pozemek nepatří, „šuma fuk“, a my se po přečtení úvodního dotazu domýšlíme kdo je správkyně (zda „má do to co mluvit“ a „proč do toho kecá“) a zda se vůbec jedná o SVJ (tazatelka psala o jen „bytové jednotce“, nikoli o „bytovém domě“ SVJ).

Výše uvedený odkaz je dle mého soudu fundovaný. Rozhodně fundovanější, než jednoduché tvrzení, že to nejde.

Po kliku na odkaz se neukazuje článek celý. ten jsem našel po zadání „koupě pozemku pod domem svj“.

Takový dotaz na internetu na téma „koupě pozemku pod domem SVJ“ mohla učinit i tazatelka nebo i správkyně-vlastník. Ta navrhla koupi a rozpočítání bez využití tzv. fondu oprav, aniž bychom se dozvěděli její další návrh řešení, poté co by asi vlastníci rozbili doma „prasátko“ a pozemek koupili „osobně“, jak píše tazatelka v příspěvku 6. Leden 2021 – 11:55.

Více takových kvalitních a vševysvětlujících dotazů !!!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.