Vložil Justitianus, 10. Leden 2021 - 0:17
  • Tony, napsal jste: „Domnívám se, že se na schůzi výboru nemůže nechat zastupovat (na základě PM) ani fyzická a ani právnická osoba – nebo to pro právnickou osobu neplatí?“

Tony, co se Vy domníváte je bezvýznamné.

Rozhodující je co praví zákon. Podle § 154 platí, že je-li členem voleného orgánu právnické osoby jiná právnická osoba, zmocní fyzickou osobu, aby ji v orgánu zastupovala, jinak právnickou osobu zastupuje člen jejího statutárního orgánu. Z uvedeného plyne, že právnická osoba vystupující jako předseda výboru SVJ se musí v této funkci nechat vždy zastupovat fyzickou osobou. Je vyloučeno, aby funkci v orgánu SVJ vykonávala právnická osoba sama.

Na to jste ale mohl přijít i sám, pouhým použitím běžného selského rozumu. Právnická osoba nemá nožičky, aby se dostavila na jednání či na schůzi výboru. Nemá očička, aby si přečetla obsah smlouvy nebo korespondence určené SVJ. Nemá ouška, aby vyřizovala telefonické hovory nebo si vyslechla co jí kdo ústně sděluje. Nemá ručičky, aby sama podepisovala smlouvy.

  • Tony, napsal jste: „Takže třeba i v zápisu ze shromáždění pod FIRMOU G by měly být podpisy dvou jednatelů.“.

A opět se naprosto mýlíte.

Jak už jsem zde napsal: podle § 154 platí, že právnickou osobu ve voleném orgánu jiné právnické osoby zastupuje člen jejího statutárního orgánu. Tím je míněn kterýkoliv jednotlivý člen.

Jestliže se právnická osoba nechala zastoupit jinou fyzickou osobou (nikoliv členem svého statutárního orgánu), pak FIRMU G jako předsedu SVJ zastupuje tato fyzická osoba samostatně. Dva jednatele FIRMY G do toho netahejte. Ti pouze na samém počátku podepsali plnou moc té fyzické osobě, a to způsobem uvedeným v rejstříku (k vytištěné nebo napsané firmě společnosti připojili dva jednatelé svůj podpis).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.