Vložil Vlastnice jednotky (bez ověření), 28. Prosinec 2020 - 14:32

Paní Radko2222,

Vaše shora uvedené argumenty (Vložil radka2222 (bez ověření), 28. Prosinec 2020 – 13:47) lze shledat validními, jenže sedí spíše na osobu užívající jednotku, než na nájemce jednotky. Je třeba si uvědomit, že nájemce nemusí a typicky ani není osobou, která jednotku užívá. (Příklady asi nepotřebujete:

  1. Jednotku pronajmete správci pronájmů, ten je nájemcem a jeho adresu nahlásíte SVJ. Nájemce jednotku užívá ke své činnosti, totiž k poskytování ubytování nebo podnajímání dalším osobám. Osoby užívající jednotku nájemcem nejsou a uvedený § na ně nedopadá.
  2. Jiný příklad. Jednotku užívá člen domácnosti vlastníka jednotky nebo osoba blízká vlastníkovi jednotky. Tento člen domácnosti vlastníka jednotky nebo osoba blízká vlastníkovi jednotky není nájemcem, takže ho ani nenahlásíte SVJ. Tím méně jsou nájemcem osoby, které si do jednotky přivede. Osoby užívající jednotku nájemcem nejsou a uvedený § na ně nedopadá.
  3. Jednotku pronajmete právnické osobě, tu nahlásíte SVJ. Nájemce sám patrně jednotku užívat nebude. Osoby užívající jednotku – ať už jsou k nájemci v jakémkoli vztahu – nájemcem nejsou a uvedený § na ně nedopadá.)

Pokud zákonodárce chtěl, aby bylo možné zjistit nebo evidovat osoby užívající jednotku, měl to takto napsat. Údaje o nájemci jsou (v mnoha případech) bezcenné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.