Vložil Justitianus, 11. Prosinec 2020 - 9:15

Píšete že nenašli zmínku o vzniku SVJ. Tak to je určitá komplikace.

Batelochu, Vaše plány na využití půdy ovšem nejsou nijak závislé na tom, zda v domě existuje SVJ jako právnická osoba. Ať už bude výsledek pátrání po SVJ jakýkoliv, nemůže to nijak zablokovat váš plán vytvořit v domě novou jednotku vestavbou v půdním prostoru. 

Jestliže ta jednotka má vzniknout originárně (např. smlouvou o výstavbě), pak katastrální úřad má povinnost zapsat do katastru novou jednotku a jejího vlastníka. To platí i v případě, kdy nevzniklo společenství vlastníků jednotek jako právnická osoba.

Podle § 1198 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že do veřejného seznamu se nezapíše vlastnické právo k jednotce převáděné dalšímu vlastníku, pokud není prokázán vznik společenství vlastníků. Z uvedeného plyne, že neexistuje-li SVJ, je blokován převod stávajících jednotek na jiné osoby mimo okruh nynějších vlastníků jednotek. Ve vašem případě ovšem nepůjde o převod jednotky, nýbrž o originární nabytí (nové, dosud neexistující) jednotky. V těchto případech neukládá zákon žádné omezení. Tyto případy jsou: vznik jednotky přístavbou, nástavbou či vestavbou; dále sloučení jednotek a rozdělení jednotky.

Nabyvatelem nově vzniklé jednotky může být jak vlastník některé jednotky v domě, tak i stavebník, který dosud žádnou jednotku v domě nevlastní.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.