Vložil Justitianus, 7. Prosinec 2020 - 14:09

Pane Nechápavý, opravdu nechápete. Jestliže Vám zákon umožňuje něco činit, neznamená to ještě že to bezhlavě učiníte (bez ohledu na následky a bez ohledu na zmatek, který tím způsobíte). Jestliže jste na křižovatce s předností v jízdě a z vedlejší silnice Vám tam vjel tank, vjedete přímo pod něj, protože zákon o silničním provozu Vám to umožňuje? Zkuste zapojit rozum průměrného člověka, máte-li jej (§ 4 zákona č. 89/2012 Sb.).

Je-li statutárním orgánem výbor, pak je bez problémů možné odvolat jednotlivého člena výboru. Schopnost právnické osoby SVJ právně jednat tím není nijak narušena. Možné scénáře:

  1. výbor pracuje dál s nižším počtem členů, nebo
  2. členové výboru kooptují náhradního člena podle § 246 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., nebo
  3. výbor svolá ve vhodném čase shromáždění a vyhlásí doplňovací volby.

Je-li však statutárním orgánem předseda SVJ, pak jeho odvolání blbečky-vlastníky má závažné následky:

  • SVJ okamžitě ztratí možnost právně jednat vůči členům SVJ;
  • SVJ okamžitě ztratí možnost právně jednat vůči třetím osobám, vůči vůči smluvnímu správci, dodavatelům, státním institucím, soudům, rejstříku, atd.;
  • veškeré činnosti SVJ jsou ochromeny a blokovány pro neexistenci statutárního orgánu;
  • není zde nikdo, kdo by mohl přímo svolat shromáždění a vyhlásit volbu nového předsedy (shromáždění musí za této situace svolat vlastníci jednotek s alespoň jednou čtvrtinou hlasů).

Možná že patříte k těm blbečkům, kteří by jako první krok odvolávali předsedu SVJ. Možná spolu s nimi považujete tuto možnost za skvělou a normální. Já nikoliv.

Jestliže máte v autoservisu přichystaná nová a vyvážená kola se zimními pneumatikami, nezačnete přece tím, že odmontujete disky s letními pneumatikami a auto postavíte na špalky. Jak si potom dojetete do servisu pro ta nová kola? Aha? Na to jste nepomyslel.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.