Vložil Petr, 28. Listopad 2020 - 16:55

"… Majitel nebytové jednotky, skrze které vede přívod studené vody odstranil skleněné výplně své jednotky … dle Prohlášení vlastníka zasáhl do společných částí domu. Doporučeným dopisem (který převzal) byl … vyzván ke sjednání nápravy do určitého dne, což se ale nestalo a ani nijak na dopis nereagoval. V dopisu mimo jiné bylo zmíněno, že … .

Mimo jiné již několik měsíců tento majitel neplatí do fondu oprav.

Dotazy: … Očekávané náklady 20.000Kč, avšak výbor může rozhodnout max do částky 4000Kč (to ale neplatí v souvislosti s havárií – která se ale prozatím nestala). Je možné aby výbor o tomto rozhodl bez nutnosti nadpoloviční nebo 2/3ho schválení vlastníků jednotek?

Je možné společný fond oprav použít na právnickou výpomoc v této věci?

Ve stanovách je zmíněno, že vymáhání dluhu do fondu oprav je možné řešit právní cestou – kde náklady na vymáhání dluhu vč. nákladů na soud půjdou za tímto dlužníkem, ale nic jiného ve věci výše zmíněné".

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Sklenění výplň jednotky je zřejmě opravdu společná část (předpokládám, že má Prohlášení k dispozici aby se nevymlouval, že neví co je společné a co „jeho“), ale nevím jak by mohla chránit přívod studené vody před mrazem.

Pokud chcete zajistit vymáhání nákladů na vymáhání dluhu, musíte mu dle O.S.Ř zaslat předžalobní upomínku.

Na neplacení příspěvků správy domu a pozemku dle NOZ (dle vás fond oprav) bych podal žalobu č. 2.

Zkuste hlasování Per rollam bez svolávání schůze.

Pokud znáte NV „o úpravě některých záležitostí … byt. spoluvlastnictví“, tak do správy domu a pozemku spadá „uplatňování a vymáhání plnění povinností vůči vlastníkům jednotek, které jim ukládají jiné právní předpisy nebo vyplývají ze stanov… a usnesení shromáždění vlastníků jednotek“

Nemyslím, že je nutno aby žalobu sepsal právník. Není ani jisté, zda najdete právníka který se orientuje v příslušné části NOZ. Ale jistě najdete právníka, který svoje služby bez záruky úspěchu nabídne.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.