Zásah do společných částí domu a sjednání nápravy

Vložil Karel82 (bez ověření), 28. Listopad 2020 - 13:45 ::

Dobrý den,

jsme společenství o 5ti bytových jednotkách a jedné nebytové jednotce. Majitel nebytové jednotky, skrze které vede přívod studené vody odstranil skleněné výplně své jednotky naschvál – čili dle našeho Prohlášení vlastníka zasáhl do společných částí domu. Doporučeným dopisem (který převzal) byl o neoprávněném zásahu vyzván ke sjednání nápravy do určitého dne, což se ale nestalo a ani nijak na dopis nereagoval. V dopisu mimo jiné bylo zmíněno, že pakliže se náprava z jeho strany neuskuteční, opravu provede SVJ s přeúčtováním nákladů na jeho osobu. Mimo jiné již několik měsíců tento majitel neplatí do fondu oprav.

Dům je nyní s přicházející zimou ohrožen tím, že vedení vody v blízkosti jednoho z oken může zamrznout a tím vznikne havárie.

Aby se předešlo havárii, SVJ musí dům zabezpečit a pak následně částku vymáhat.

Mé dotazy:

  1. Očekávané náklady na zabezpečení jsou 20.000Kč, avšak výbor může rozhodnout max do částky 4000Kč (to ale neplatí v souvislosti s havárií – která se ale prozatím nestala). Je možné aby výbor o tomto rozhodl bez nutnosti nadpoloviční nebo 2/3ho schválení vlastníků jednotek?
  2. Je možné společný fond oprav použít na právnickou výpomoc v této věci?

Ve stanovách je zmíněno, že vymáhání dluhu do fondu oprav je možné řešit právní cestou – kde náklady na vymáhání dluhu vč. nákladů na soud půjdou za tímto dlužníkem, ale nic jiného ve věci výše zmíněné.

Problém je že čas letí, venku přituhuje a je třeba řešit co nejdříve. Jakákoliv výzva věc protahuje o dny/týdny a voda může mrznout…

Děkuji Karel

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.