Vložil Justitianus, 29. Listopad 2020 - 20:00

Pane „Justitianův volič (bez ověření)“, takže je to jasné: právo není Vaše silná stránka. Buď nerozumíte obsahu zákona, nebo jste jej vůbec nečetl. Pak ovšem nejste připraven diskutovat se mnou. Protože mám dnes dobrou náladu, vysvětlím Vám co zákonodárce ve skutečnosti mínil, když psal o volbě.


Zákonodárce zavedl v § 152 legislativní zkratku. Toho jste si ovšem vůbec nepovšiml, a dokonce ani nevíte co je to legislativní zkratka a jakou má funkci v textu právního předpisu.

Podle § 152 odst. 1 zákona platí, že právnická osoba si tvoří orgány o jednom členu (individuální) nebo o více členech (kolektivní). Z uvedeného plyne, že zákonodárce nepředepisuje právnické osobě jakým způsobem si má „tvořit orgány“. Může to být volbou, avšak může to být i jiným postupem (zmínil jsem se přece namátkou o losování, o rotaci (střídání) ve funkci a o pravidlu seniority).

Opačné tvrzení nejste schopen prokázat.

A teď o té legislativní zkratce, kterou jste přehlédl: Podle § 152 odst. 2 zákona platí, že fyzická osoba, která je členem orgánu právnické osoby a která je do funkce volena, jmenována či jinak povolána (dále jen „člen voleného orgánu“), musí být plně svéprávná. Z uvedeného plyne, že zákonodárce zde zavedl legislativní zkratku: osoba může být nepochybně do funkce jmenována, povolána jinak či zvolena; a pro všechny tyto případy je v zákoně dále použita legislativní zkratka „volený orgán“, „člen voleného orgánu“.

Vy si neuvědomujete, že tam kde zákon zmiňuje volbu členů orgánu právnické osoby, nemyslí tím pouze volbu, ale používá legislativní zkratku zavedenou v § 152 odst. 2 zákona. Protože to stále nechápete, připravil jsem pro Vás tabulku – v ní si můžete vyhledat co zákon skutečně říká.

Text zákona Jak je třeba jej číst
volba volba, jmenování, či jiný způsob povolání do funkce
volený orgán orgán, který si právnická osoba tvoří volbou, jmenováním, či jiným způsobem povolání do funkce
člen voleného orgánu člen orgánu, který byl do funkce zvolen, jmenován, či jiným způsobem povolán

Není to žádná raketová věda. Ale k tomu, abyste porozuměl právní normě, musíte znát základní výkladová pravidla právních předpisů. Neznáte-li je, pak můžete zákon číst třebas desetkrát a stále nebudete chápat co je v něm uvedeno.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.