Vložil Justitianus, 29. Listopad 2020 - 9:04

Kandidáte, plácáte zde nesmysly. Nesnažte se radit, když neznáte příslušnou právní úpravu.

Žádný celostátně účinný právní předpis nestanoví kogentně, že by nebylo možné navrhnout na funkci osobu i bez jejího (předchozího) souhlasu. Pokud tvrdíte opak, citujte tedy celostátně účinný právní předpis. Já takový neznám.

Podle § 152 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že fyzická osoba, která je členem orgánu právnické osoby a která je do funkce volena, jmenována či jinak povolána (dále jen „člen voleného orgánu“), musí být plně svéprávná. Z uvedeného plyne, že osoba se může stát členem orgánu nejen volbou, ale může být povolána do funkce i jinak: například losováním, nebo podle pravidla seniority (nejstarší je předsedou), nebo na ni přijde řada automaticky (střídají se všichni členové ve funkci po jednom roce podle abecedy), atd. Zákon to neřeší.

Předchozí souhlas navrhované osoby s kandidaturou není uzákoněn. Vymášlíte si neexistující právní konstrukci. Jiná otázka je zda je možno platně povolat do funkce osobu bez jejího souhlasu. Odkazuji na konkrétní stanovy konkrétní právnické osoby, kde to může být konkrétně upraveno.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.