Vložil Justitianus, 4. Prosinec 2020 - 8:10

Pane Hellhammere, problematika § 1160 je řešena v Návodu podrobně.

5.5.1.3.2.2
Na každém listu vlastnictví pro bytové spoluvlastnictví mohou být evidovány pouze nemovitosti, které tvoří společné části věci. Jedná se o nemovitost, ve které jsou jednotky vymezeny (pozemek, jehož součástí je budova, právo stavby, jehož součástí je budova nebo samostatná budova), 
.

Jak jsem napsal v jednom z předchozích příspěvků: katastrální úřad zapíše podle prohlášení buď pozemek, jehož součástí je budova, nebo budovu a právo stavby, nebo budovu.

5.5.1.3.3
Pozemek, na němž je dům postaven, ale není jeho součástí, neboť jednotky byly v domě vymezeny podle ObčZ dříve, než se vlastník budovy stal vlastníkem pozemku, se eviduje na samostatném listu vlastnictví, rozdílném od listu vlastnictví pro bytové spoluvlastnictví do té doby, než se stanou všichni vlastníci jednotek jeho spoluvlastníky s podíly odpovídajícími velikosti jejich spoluvlastnických podílů na společných částech.

Jak sám vidíte, katastrální úřad nebude nikoho do ničeho nutit. Zapíše právní stav takový, jaký je v okamžiku doručení prohlášení katastrálnímu úřadu. Pozemek zůstane na samostatném listu vlastnictví pozemku, tak jako dosud.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.