Vložil Justitianus, 28. Listopad 2020 - 5:30
  • P_V napsal: „Založí i do sbírky listin“ znamená, že jde o založení prováděné souběžně s nějakým jiným založením. Souběžně, nikoli třeba po 5 letech."

Vymýšlíte si pitomosti jako baron Prášil. Spojka „i“ v právních textech vůbec nemusí znamenat časovou souběžnost. Spojka „i“ znamená pouze to, že na osobu dopadají obě zmíněné povinnosti. Příklady:

§ 1164 Zápis do veřejného seznamu
(1) Zápisem do veřejného seznamu jednotka vznikne, pokud vlastník nebo osoba k tomu oprávněná z jiného věcného práva prohlášením rozdělí své právo k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám.
(2) Zápisem do veřejného seznamu jednotka vznikne i v případě, že si to ujednají spoluvlastníci při oddělení ze spoluvlastnictví (…) 

Že by spojka „i“ znamenala SOUBĚŽNOST – to určitě neplatí. Vyznačuje pouze dvě různé možnosti (a v tomto případě je dokonce vyloučeno, aby nastaly obě možnosti zároveň!). Jděte se s Vašimi směšnými „výklady“ práva vycpat…

§ 1175
(1) Vlastník jednotky má právo svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt jakož i užívat společné části (…).

Tak podle Vašeho výkladu spojky „i“ by vlastník jednotky směl užívat společné části jedině kdyby SOUBĚŽNĚ stavebně upravoval svou jednotku. Jinak by společné části užívat nesměl? Začínáte už konečně chápat jaké nebetyčné pitomosti zde píšete?

§ 1179
Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů (…).

Podle Vašeho bláznivého výkladu by vlastník jednotky směl nahlížet do smluv jedině v případě, kdy by SOUBĚŽNĚ zároveň nahlížel i do účetních knih a dokladů. Jinak by měl smůlu a ty smlouvy by vidět nesměl.

§ 1183
(1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

Takže pane P_V, Vy tvrdíte, že vlastník není povinen umožnit přístup dovnitř bytu k údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu, pokud při tom SOUBĚŽNĚ neproběhne umístění, údržba, nebo kontrola zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

§ 1207
(1) Statutární orgán svolá shromáždění k zasedání tak, aby se konalo nejméně jedenkrát do roka. Statutární orgán svolá shromáždění i z podnětu vlastníků jednotek, kteří mají více než čtvrtinu všech hlasů, nejméně však dvou z nich (…).

Pan P_V tvrdí, že shromáždění je nutné svolávat po dvou, tedy dvě SOUBĚŽNĚ. Dvě shromáždění najednou, ve stejný den, stejnou hodinu. Jedno z rozhodnutí výboru, to druhé z podnětu vlastníků jednotek s čtvrtinou hlasů. A jinak se cítíte zdráv, pane P_V?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.