Vložil P_V (bez ověření), 27. Listopad 2020 - 19:39

"Založí i do sbírky listin" znamená, že jde o založení prováděné souběžně s nějakým jiným založením. Souběžně, nikoli třeba po 5 letech. A jiné založení než to z odst. 1, týkající se změny prohlášení, tu zmíněno není. Kdyby šlo zákonodárci o to, aby to tam bylo uloženo bez ohledu na změnu, tak to formuluje jinak, třeba jako že udržuje ve sbírce listin aktuální znění. I v důvodové zprávě k §1220 se zmiňuje, že ten paragraf je tam kvůli změně prohlášení:

V praxi se vyskytují problémy vyvolané skutečností, že pokud došlo k změnám prohlášení, je jeho aktuální znění obtížně dostupné, zvláště pro zájemce o koupi jednotky. Proto se navrhuje stanovit osobě odpovědné za správu domu povinnost zpřístupnit veřejnosti úplné znění prohlášení v příslušných sbírkách listin.

ZOVB totiž vůbec neobsahoval povinnost změnu prohlášení někam zakládat, čili že aktuální znění po změně nemuselo být ani na tom katastru. Pokud se od prvního vkladu nezměnilo, povinnost ho mít v nějaké příslušné sbírce listin (na tom katastru) už splněna je.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.