Umístění objektu do venkovních společných prostor výborem bez souhlasu shromáždění

Vložil PiTRiS, 12. Listopad 2020 - 22:52 ::

Dobrý den,

mám dotaz ohledně instalace objektu na pozemek, který je součástí společných částí budovy. Situace:

  • Dům má průchod z jedné strany ulice na druhou. Tento průchod je na parcele patřící k domu a tím pádem ve společném majetku
  • Na pozemku je věcné břemeno města – průchod musí být otevřen přes den (do vzniku tohoto problému byl průchod dostupný jen pro majitele a nikomu to nevadilo)
  • Bydlím v přízemí, kdy terasa mi přímo sousedí s tímto průchodem (terasa je prostor k mému výhradnímů užívání)
  • výbor SVJ bez jakéhokoliv projednání na shromáždění nechal do tohoto průchodu instalovat box zásilkovny, přímo před mou terasu

Dá se tedy předpokládat, že se značně zvýší pohyb osob v tomto průchodu (prakticky nikdo jim doteď nechodil, neboť byl uzavřen a přístupný pouze s čipem) právě kvůli instalaci daného boxu – 1× denně závoz balíků, několikrát denně lidé co si balíky budou vyzvedávat. Z toho pak vyplývá snížení bezpečnosti a zvýšení ruchu. Box také stíní mé terase a narušuje opticky celistvost skla, které odděluje naši terasu od průchodu. V minulosti bylo na shromáždění řešena instalace podobné věci – stojanu na kola Rekola – která byla shromážděním jednohlasně zamítnuta (98% proti, 2% se zdržela), právě z důvodů zvýšeného pohybu cizích osob. Z těchto důvodu samozřejmě s instalací nesouhlasím a již jsem žádal výbor o odstranění – ten se bohužel na první pohled tváří, že to tam nechá… Už jsem orientačně řešil s kamarádem-právníkem, který tvrdí, že by mělo jít případně řešit soudně, vzhledem k tomu, že se jedná o omezení mého vlastnického práva, s rozumnou čancí na úspěch. Přímou zkušenost se stejnou situací však zatím nemá, takže to je jen orientační stanovisko. Chci se zeptat, jestli někdo řešil něco podobného, s jakým výsledkem, případně jaký je Váš názor na danou situaci.

Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.