Vložil Pepa. (bez ověření), 11. Listopad 2020 - 17:48

Píšete o rozhodnutí samosprávy. Pokud šlo skutečně pouze o rozhodnutí samosprávy, není takové rozhodnutí závazné.

Samospráva je totiž organizační šložka družstva (složená ze členů družstva (nájemníků a případně vlastníků členů družstva, nikoliv vlastníků nečlenů družstva) většinou obyvajících jeden dům. Následovat by mělo shromáždění vlastníků, které jedině může s konečnou platností rozhodnout a na něm by měl zástupce družstva hlasovat podle rozhodnutí samosprávy. Rozhodnutí na shromáždění vlastníků může proběhnout hlasováním mimo zasedání písemnou formou, proto pokud nesouhlasíte nic nepodepisujte.

Zjistěte, zda se skutečně rozhodlo na schůzi samosprávy. Zjistíte to ze zápisu samosprávy. Hlasování tam probíhá tak, že se počítá každému členu samosprávy jeden hlas. Při shromáždění vlastníků se hlasy počítají podle spoluvlastnických podílů, za vlastníka družstvo hlasuje zástupce družstva a dále hlasují ostatní vlastníci (nehlasují nájemníci družstva – tj. ti, kteří si ještě nepřevedli byt do vlastnictví, za ně za všechny hlasuje zástupce družstva).

Pokud jde o tvrzení, že si SVJ nechce brát úvěr aby si lidi mohli případně převádět byty z DV do OV, tak záleží na tom, co má družstvo ve stanovách případně jak rozhodla členská schůze družstva. Většinou je to tak, že družstvo umožní převod, ale jen v přípědě uhrazení všech dluhů tj. v případě úvěru by musel zájemce o převod před převodem uhradit celý zbytek úvěru připadající na jeho osobu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.