Vložil Justitianus, 11. Listopad 2020 - 14:55

Paní Michaelo,

  1. Není pravda že by vaše SVJ mělo zisk z pronájmu. Má pouze příjem z pronájmu, ale podle zákona i výkladu jde o příjem vlastníků jednotek. SVJ tedy přijaté nájemné pouze přeúčtuje jako svůj závazek vůči vlastníkům jednotek. V žádném případě nejde o zisk SVJ.
  2. Nájemné se nerozděluje mezi členy na základě stanov, jak se nesprávně domníváte. Rozděluje se na základě zákona o daních z příjmů, s přihlédnutím k výkladu zákona, který v praxi zastávají všechny finannční úřady: příjem z pronájmu společné části je příjmem vlastníků jednotek.
  3. Máte pravdu v tom, že jakákoliv částka nemůže být převedena na fond oprav, protože SVJ ve svém účetnictví žádný fond oprav nejspíše netvoří. Pokud by jej snad tvořilo, byl by určen na opravy vlastního majetku SVJ a naplňoval by se ze zdanitelných příjmů/výnosů právnické osoby.

Zatím jsem probral pouze tvrzení uvedená ve Vašem dotazu. Pokud chcete nějakou použitelnou odpověď, musela byste citovat plný text usnesení, které se Vám jeví jako rozporné se zákonem či stanovami.

Také nám prosím napište, zda SVJ po skončení kalendářního roku vydává vlastníkům jednotek každoročně potvrzení o výši jejich příjmů z pronájmu, aby si tuto částku mohli dát do svého účetnictví, nebo uvést v daňovém přiznání jako příjem podle § 9 ZDP.

Až ocitujete to usnesení, zjistíme co jste si vlastně odhlasovali a bude možné pokusit se vyložit jeho obsah.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.