Vložil Justitianus, 9. Prosinec 2020 - 19:37

Došel jste k závěru, který z hlediska výkladu práva neobstojí. Už jsem to zde podrobně rozebral. Ignorujete totiž tento klíčový výrok:

  • „Podepisuje-li předseda spolu s místopředsedou, je podpis místopředsedy považován za podpis dalšího člena výboru.“

Tento výrok nemůžete ignorovat. Je součástí stanov, stejně jako všechny další výroky. Pokud by – podle striktních pravidel výrokové logiky – předseda mohl vždy podepisovat samostatně (bez podpisu další osoby), pak by ovšem tento výrok postrádal ve stanovách jakýkoliv smysl. Situace zde popsaná by nemohla nastat. Druhý podpis vedle podpisu předsedy by byl vždy nadbytečný.

Vytrhl jste část textu z kontextu. Váš výklad toho vytrženého fragmentu – ačkoliv je formálně správný – vede k neřešitelnému právnímu rozporu s dalšími částmi textu. Proto nezbývá než učinit závěr (který jsem zde učinil již 6. listopadu), že text je zpackaný a jeho autor neznal a neaplikoval správně striktní pravidla výrokové logiky. Obsah sdělení je tedy přesně opačný než se domníváte Vy.


Pro tyto případy soudy aplikují předpoklad racionálního zákonodárce:

Jsou-li některé části právního textu ve (zdánlivém) rozporu, nebo kdesi cosi (zdánlivě) chybí či přebývá, je třeba vyjít z předpokladu, že text vytvořil racionální zákonodárce. Tedy takový zákonodárce, který věděl co dělá a neměl v úmyslu vytvořit logický rozpor, ani přidat něco zbytečného navíc. Každá jeho věta/výrok/sdělení má v textu právního předpisu svůj smysl a své místo. Tento smysl je třeba nalézt výkladem, není-li zjevný přímo z doslovného znění předpisu. V této „fuzzy“ oblasti selhávají striktní pravidla výrokové logiky.

Racionální zákonodárce (tvůrce stanov) by do právního předpisu(do stanov) nevložil části, které by byly nadbytečné. Proto nezbývá než opět se vrátit ke klíčové větě:

  • „Podepisuje-li předseda spolu s místopředsedou, je podpis místopředsedy považován za podpis dalšího člena výboru.“

Jednoznačně se zde říká, že podepisují dvě osoby, a to i v případě, kdy jednou z těchto osob je předseda. Racionální zákonodárce (či racionální tvůrce stanov) by tuto větu do stanov vůbec nevložil, kdyby jeho cílem bylo sdělit že předseda může podepisovat samostatně. Protože však ve stanovách tato věta je – a tvůrce stanov je považován za racionálního – není možný jiný výklad než ten, že je třeba dodržet pravidlo „čtyř očí“:

Vždy podepisují dva členové výboru, přičemž jedním z nich je buď předseda, nebo místopředseda.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.