Vložil Zdeněk Mencl (bez ověření), 9. Prosinec 2020 - 17:45

Dobrý den,

Dovolím si přispět do diskuze z pohledu výrokové logiky, kde řeším, kdy je výrok platný(kdo může jednat za výbor). V tomto konkrétním případě řeším druhý výklad zápisu. Poskládám si pravdivostní funkci, kde mám operátory ˅ (logická spojka nebo(ve větě „podepsán předsedou nebo v jeho zastoupení“)), ˄ (logická spojka a(ve větě „místopředsedou a dalším členem“)). Určím si zástupné znaky za jednotlivé zástupce (P = předseda, M = místopředseda, Č = člen). Když přeložím větu „Jde-li o písemný právní úkon, který činí výbor, musí být podepsán předsedou nebo v jeho zastoupení místopředsedou a dalším členem výboru“ do pravdivostní funkce, bude znít

P˅(M˄Č)

http://imgway.cz/s/2nVu

V odkaze na vyfocený obrázek pravdivostní tabulky funkce P˅(M˄Č) je pravdivá pouze v těchto případech: když jsou všichni přítomni nebo je pouze přítomen předseda bez ohledu na přítomnost M nebo Č nebo když jsou přítomni pouze M a Č bez předsedy. Z této tabulky hledám výsledek, kde ve sloupečku pod funkcí P˅(M˄Č) je výsledek 1 (pravda).

Laicky řečeno, u druhého zápisu pro písemné úkony mi postačí předseda, bez předsedy musím mít pro podpis místopředsedu a někoho dalšího.

Děkuji za reakce a jiné postřehy. Zdeněk Mencl

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.