Vložil Justitianus, 7. Listopad 2020 - 9:29
  • AsiTak, napsal jste: Vlastník spravuje dům a pozemek pouze finančním přispěním a ne vlastním výkonem správy."

Nic takového obecně neplatí.
Neexistuje totiž výslovný zákonný zákaz poskytovat naturální plnění. Okna v bytech si každý myje sám, i když jsou společná. V mnoha domech se provádí úklid v domě svépomocí. Úklid okolo domu a odklízení sněhu se někdy řeší „rozpisem služeb“ pro jednotlivé vlastníky jednotek. Vše záleží na dohodě spoluvlastníků, případně na obsahu prohlášení či stanov.


Máte zajisté pravdu v tom, že v § 1175 v povinnostech vlastníka jednotky je nesprávně použit výraz provádí a hradí. Mělo být uvedeno zajišťuje a hradí. Jde o zjevnou chybu zákonodárce.

  • Ostatně ani SVJ nemá zákonem určenu povinnost provádět správu domu. Podle § 1190 platí, že osobou odpovědnou za správu domu je společenství vlastníků. Podle § 1194 platí, že společenství vlastníků je právnická osoba založená za účelem zajišťování správy domu a pozemku. SVJ tedy nemusí samo provádět žádnou činnost správy.
  • Stejně tak vlastník jednotky nemusí sám provádět žádné drobné opravy, ani údržbu společných částí, které má ve výlučném užívání. Je však povinen tyto činnosti zajišťovat, a to na vlastní náklad. To platí neobsahuje-li prohlášení něco jiného.

Máte pravdu i v tom, že správa je nedělitelná. Podle § 1189 odst. 2 platí, že [m]á se za to, že se správa vztahuje i na společné části, které slouží výlučně k užívání jen některému spoluvlastníku. Z uvedeného plyne, že SVJ je odpovědné za tyto společné části vždy, i když jsou ve výlučném užívání. SVJ tedy je oprávněno nařídit vlastníkovi jednotky, aby u výlučně užívané společné části zajistil drobnou opravu nebo nutný úkon údržby.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.