Vložil Justitianus, 23. Listopad 2020 - 11:49

Nikoliv, pane Člene SVJ. Co tvrdíte není obecně pravda.

Pravdu má pan Radim. Bavíme se pouze o platbě záloh na správu. Zálohy může vlatník hradit i ve vyšší částce než která odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu. Nic mu v tom nebrání. Nezakazuje to žádný celostátně účinný právní předpis. (Výslovně tuto možnost zmiňuje i zákon o daních z příjmů.)

A je úplně jedno, zda vyšší zálohy hradí schválně, nebo byl uveden v omyl.

Skutečnost, že hradí na zálohách více, však sama o sobě neznamená, že by tím snad souhlasil s platbou příspěvků jinak nežli podle spoluvlastnického podílu. Kdo hradil (dobrovolně nebo z neznalosti) vyšší zálohy, dostane prostě při jejich vyúčtování a vypořádání více peněz nazpět.

Proto by tazatelka měla sdělit SVJ že bude v roce 2021 hradit zálohy pouze ve výši stanovené podle jejího spoluvlastnického podílu. Na úhradu těchto záloh ovšemže může započíst částky, které na zálohách uhradila navíc za uplynulých 10 let. Odhaduji, že jakmile provede započtení, nemusí asi na dobu 3/4 roku platit nic, než se to srovná.

Uvedené platí pouze v případě, že v uplynulých letech tazatelka neobdržela od SVJ INDIVIDUÁLNÍ vyúčtování JEJÍCH skutečně zaplacených záloh proti nákladům na správu za stejné období. V případě prokazatelného INDIVIDUÁLNÍHO vyúčtování by jeho doručením počala běžet tříletá promlčecí lhůta (reklamační doba). SVJ však většinou správu nevyúčtuje s vlastníky jednotek individuálně, ale pouze ji oznamuje za celý dům souhrnně. Takže přeplatek tazatelky na zálohách zůstává každoročně „viset“ v účetnictví SVJ: nebyl nikdy vyčíslen, ani vyúčtován, ani vypořádán. Může tedy být kdykoliv požadován nazpět v plné výši (promlčecí doba dosud nezačala běžet).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.