Vložil Holub (bez ověření), 4. Listopad 2020 - 16:21

Justitianus už popáté napsal:

„Nelze se tedy dovolávat protizákonné úpravy, není-li ode dne 1.7.2020 taková odchylka prokazatelně součástí prohlášení.“

Jestliže přechodné ustanovení uvádí, že "Jestliže se vlastníci jednotek odchýlili ujednáním stanov upravujícím poměr výše příspěvku na správu domu a pozemku od § 1180 zákona č. 89/2012 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, považuje se toto ujednání ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona za součást prohlášení.

tak je úplně jasné, že SVJ nemuselo mít k 1.7.2020 uvedenou změnu přispívání ve stanovách zapsanou už 1.7.2020 na katastru v prohlášení vlastníka jenoduše proto, jak uvedl Pepa, že nikdo nemůže novelou zavazovat SVJ k povinnosti, aby změnu zapsala ještě před účinností novely, protože přece novela před její účinností není účinná. Ustanovení stanov se stalo součástí prohlášení ze zákona k 1.7.2020 a k tomuto datu nemuselo být zapsáno v prohlášení na katastru, proto v té době platilo to, co je uvedeno ve stanovách, to dá rozum.

Vyřízení a zapsání nového prohlášení katastrem si vyžaduje nějakou dobu, takže zpravidla nemohlo být v katastru už k 1.7.2020, jak se mylně domnívá Justitianus.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.