Vložil Justitianus, 4. Listopad 2020 - 8:54

Pane JaVa, natvrdlý Pepa to stále nechápe.

Je třeba podívat se blíže na odchylku od způsobu přispívání, která byla zmíněna v § 1180 do dne 30.6.2020. Týkalo se to zpravidla pouze řispívání na části určené k výlučnému užívání vlastníkem některé jednotky.

Podle právní úpravy NOZ do dne 30.6.2020 bylo možno takovému výlučnému uživateli „napálit“ (rozhodnutím shromáždění) takovou výši příspěvků, aby tuto společnou část financoval (zčásti nebo zcela) on sám. To se mohlo týkat např. výlučně užívaných společných oken, případně stavebních prvků výlučně užívaných balkonů, lodžií či teras.

Avšak právní úprava NOZ ode dne 1.7.2020 toto zakázala. Nově podle § 1175 odst. 2 zákona č. 89/2020 Sb. platí, že jde-li o společné části, které slouží vlastníku jednotky k výlučnému užívání, provádí a hradí pouze údržbu a drobné opravy.

Jestliže ve stanovách byl uveden nějaký větší rozsah povinností vlastníka jednotky, pak ode dne 1.7.2020 je tato část stanov protizákonná. Tedy nevymahatelná pro rozpor s § 1175 odst. 2 zákona.

Vlastníci jednotek mohou zákonný zákaz překonat – ovšem jedině tím, že jej uvedou v prohlášení, a změněné prohlášení pak SVJ vloží do obou sbírek listin, a to bez zbytečného odkladu. (K možnosti odchýlit se ujednáním od zákonné úpravy viz § 1 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb.).

Tímto ujednáním překonávajícím zákonnou úpravu je ode dne 1.7.2020 pouze prohlášení. Nikoliv již stanovy! Nelze se tedy dovolávat protizákonné úpravy, není-li ode dne 1.7.2020 taková odchylka prokazatelně součástí prohlášení.

Proto platí (opakuji to popáté pro Pepu):
Nikdy však tuto informaci nehledejte ve stanovách !!!

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.