Vložil Justitianus, 1. Listopad 2020 - 11:52

Pokud se domníváte, že máte vadné prohlášení, pak postup podle § 1168 zákona č. 89/2012 Sb. je tento:

  1. Navrhněte vlastníkům jednotek, aby odstranili vadu prohlášení. S návrhem musí vyjádřit souhlas všichni vlastníci jednotek společným prohlášením.
  2. Zápis do katastru je zpoplatněn částkou 2000 Kč za každou jednotku která se mění.
  3. Nedosáhne-li se souhlasu, můžete se obrátit na soud. Jste povinna soudu tvrdit a prokazovat, že v prohlášení je podíl vlastníka jednotky na společných částech určen neurčitě nebo nesprávně.

Jestliže v prohlášení je u bytu s jednou lodžií uvedena lodžie dvakrát (a z těchto podlahových ploch pak byly odvozeny spoluvlastnické podíly), pak se domnívám, že skutečně jde o vadné prohlášení. Soud by mohl uspořádat spoluvlastnické poměry „podle slušného uvážení“ (§ 1209). Nebo usoudí, že odchylka je jen nepatrná (§ 1173), a že jste si nesrovnalost mohla zjistit před nabytím vlastnictví k jednotce – pak odmítne zasahovat do již nabytých právních vztahů. Celá ta sranda by totiž stála [2000 Kč x počet jednotek] na poplatcích katastrálnímu ú­řadu.

Jiný poměr hrazení záloh/příspěvků na správu by připadal v úvahu teprve až bude změněné prohlášení vloženo do katastru, a katastrální úřad přepíše spoluvlastnické podíly na budově a údaje na listech vlastnictví jednotek.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.