Vložil Justitianus, 24. Říjen 2020 - 19:55

Paní Otýlie, podkladem který sháníte je zákon. Nikoliv literatura. A judikatura je pouze aplikace zákona na konkrétní právní vztah.

Pokud sháníte judikát ohledně závaznosti stanov (a nezávaznosti pouhého hlasování shromáždění o uložení nové povinnosti), přečtěte si například usnesení Vrchního soudu v Praze 7 Cmo 291/2015, ze dne 1.2.2018. Psal jsem o tom nedávno v příspěvku SVJ a pokuty: judikát (vložil Justitianus, 10. Říjen 2020 – 9:44).


  • Podle § 1176 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že vznikem vlastnického práva k jednotce vzniká vlastníku jednotky povinnost řídit se pravidly pro správu domu a pozemku a užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu.
  • Podle § 1200 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že [s]tanovy obsahují alespoň (…) c) členská práva a povinnosti vlastníků jednotek, (…) f) pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí.

Pro osobu podle § 4 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb z uvedeného plyne, že povinnosti vlastníka jednotky jsou obsaženy ve stanovách. Novou povinnost tedy nemůže uložit shromáždění pouhým rozhodnutím, ani předseda SVJ podle své libovůle, ani členové výboru, ani externí správce, ani pantáta Brázdil, a dokonce ani papoušek paní Květákové.

Jediným dokumentem, který (kromě zákona) určuje povinnosti členů SVJ, jsou stanovy. Jediným dokumentem,který (kromě zákona a prohlášení) určuje „pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí“ jsou STANOVY.

Novou povinnost je možné uložit pouze změnou stanov.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.