Vložil Justitianus, 20. Říjen 2020 - 8:21
  • Pane *, napsal jste: „vyhláška jasně říká, jak se počítá odpojený byt“.

Byt ve kterém topí stoupačky není ovšem byt „odpojený“!

Je to byt, ve kterém některá topná tělesa byla sice odstraněna, ale jiná topná tělesa tam zůstala a stále topí, 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, bez jakékoliv regulace.

Jmenovitý výkon těchto topných těles je možné vypočítat (odkaz na tabulku která to vyčíslí jsem zde uveřejnil). Tepelný spád se dosadí shodný jako u ostatních otopných těles v domě. Není to žádná raketová věda.

Ostatně tyto výpočty provádí každý projektant ústředního topení každodenně: Podle tepelné ztráty místností navrhuje do projektu výkon otopných těles a při tom samozřejmě bere do úvahy i stoupačky jako otopná tělesa. Jiný postup výpočtu ÚT by byl chybný.

Když si přečtete vyhlášku, pane *, najdete to tam: Podle § 2 odst. 3 vyhlášky č. 269/2015 Sb. platí, že vytápěním [je] ústřední vytápění pomocí otopné soustavy ovlivňující zúčtovací jednotku, kterou prochází, napojené na společný zdroj tepla.

Ve všech bytech v domě tazatele je ústřední vytápění napojené na společný zdroj tepla. Zcela určitě tato otopná soustava ovlivňuje zúčtovací jednotku, kterou prochází. Jsou tedy splněny všechny předpoklady z definice „vytápění“ uvedené ve vyhlášce č. 269/2015 Sb.


Zmínil jste se o tom jak prý „to vidí technici“. Domnívámm se, že nemáte pravdu. Za které techniky hovoříte? Technik zná druhou termodynamickou­ větu.

Technik-topenář vždy zahrne do výpočtu ÚT i vliv trubkových rozvodů topné vody. Zeptejte se některého technika.

Dokonce i vyhláška č. 372/2001 Sb. (účinná od 2002 do 2015) obsahovala návod pro případ, kdy v místnosti topí trubky: „Je-li v místnosti bytu či nebytového prostoru bez otopného tělesa neizolované potrubí vnitřního rozvodu tepelné energie (vertikální rozvody přívodní i zpětné, horizontální rozvody přívodní i zpětné, přípojky k otopným tělesům delší jak 0,5 m), zvýší se koeficienty stanovené dle počtu stěn o hodnotu navýšení stanovenou podle vzorce [následuje vzorec a popis výpočtu].“.

Tento výpočet vlivu trubek si do vyhlášky nevymyslel nějaký právník. Byl to technik. A ten výpočet vlivu trubek vychází z fyzikálního principu druhé věty termodynamické: „Při styku dvou těles, která tvoří izolovanou soustavu, bude teplo samovolně přecházet z tělesa teplejšího na těleso chladnější.“. Fyzikální principy není třeba soudu prokazovat. Neizolované stoupačky jsou otopným tělesem jak pro technika, tak pro právníka.

A toto platí i v domě tazatele.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.