Vložil Justitianus, 18. Říjen 2020 - 15:57

Ano, pane Anonymous. Pochopil jste správně princip bytového spoluvlastnictví v ČR.

V domě paní Marcely je celkem 48 jednotek, takže SVJ je oprávněno bez předchozího souhlasu shromáždění vynaložit tyto náklady (samozřejmě pokud stanovy neurčují něco jiného):

  • na společné nářadí, rostliny (t.j. sazenice a semena) a kompostéry: náklad do souhrnné částky 10000 Kč každoročně;
  • na společné lavičky, plot, altán, atd.: náklad do částky 48000 Kč na každou jednotlivou akci.

Psalo se zde o „vyloučeném spoluvlastníkovi“.

Vyloučeným se ovšem spoluvlastník stane teprve tehdy, až projeví vůli užívat společný pozemek a bude mu to (většinovým rozhodnutím spoluvlastníků) odepřeno. Do té doby nemůže být ani řeči o vyloučení spoluvlastníka z užívání společné věci.

Paní Marcela sice tvrdí, že „ostatní tam nemají přístup“, ale u soudu by toto tvrzení musela také prokazovat: kdy přesně se pokusila o přístup a kdo konkrétně jí v přístupu zabránil. A hlavně bude muset prokazovat zda o jejím vyloučení rozhodli spoluvlastníci na shromáždění; soud bude k tomu požadovat provedení důkazu listinou – tedy předložit zápis ze shromáždění, na kterém byla paní Marcela vyloučena z užívání společného pozemku.

A navíc, sokolíci: ani vyloučením se spoluvlastník nezbaví povinnosti přispívat na správu společné věci. To je ten princip spoluvlastnictví v ČR, viďte…

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.