Vložil Justitianus, 15. Říjen 2020 - 6:55

Žádný „souhlas výboru“ neexistuje.

Už jsem to na tomto portálu vysvětloval asi pětkrát: Výbor není osoba. Nemá tedy ani právní osobnost. Výbor jako ne-osoba nemůže právně jednat! Výbor se nemůže zavazovat k povinnostem ani nabývat práva. Nemůže vstupovat do právních vztahů – to vše právě proto, že není osobou. Je tedy vyloučeno, aby „výbor“ dával nějaký souhlas komukoliv s čímkoliv. Takže celý příběh který zde vylíčil Zdeno je od počátku plný omylů a zmatků.

Pokud někdo tvrdí, že požaduje „souhlas výboru“, nebo že získal „souhlas výboru“, pak kecá.


Souhlas podle § 184a ve stavebním řízení dává stavebníkovi právnická osoba společenství vlastníků jednotek.

Činí tak ovšem teprve na základě předchozího souhlasu vlastníka stavby, získaného postupem podle § 1169 odst. 2 písm. a) nebo podle § 1208 písm. e) bod 2 zákona č. 89/2012 Sb.. K souhlasu vlastníka stavby se stavební úpravou postačuje souhlas vlastníků jednotek s nadpolovičním spoluvlastnickým podílem, pokud zákon nebo stanovy neurčují něco jiného. Jestliže stavebník získal souhlas vlastníka stavby, pak SVJ má povinnost dát stavebníkovi souhlas k provedení stavebního záměru podle § 109 a § 184a stavebního zákona.

Souhlas SVJ ovšem nedává nějaký „pan Výbor“. Společenství je při tomto právním jednání zastoupeno osobami, které jsou uvedeny v rejstříku SVJ. Tyto osoby zastupují SVJ způsobem, který je v rejstříku rovněž uveden. (K písemnému právnímu jednání za právnickou osobu SVJ může postačovat podpis jednoho statutára, nebo dvou statutárů – zpravidla předseda výboru a další člen výboru – nebo to může být v rejstříku určeno nějak jinak.)

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.