Vložil Justitianus, 13. Říjen 2020 - 6:00

Poradil jsem panu Koblihovi použít Lex Covid. Ono se ale zapomíná na to, že problém končícího funkčního období člena statutárního orgánu je řešitelný i za normální situace – bez nouzového stavu a bez uplatnění Lex Covid. Řešení se jmenuje „náhradní člen“.

89/2012 Sb. § 1221
(1) Nevyplývá-li z ustanovení o společenství vlastníků něco jiného, použijí se přiměřeně ustanovení o spolku, zejména ustanovení o svolání, zasedání a rozhodování kolektivních orgánů, o neplatnosti rozhodnutí nebo o následcích jeho rozporu s dobrými mravy. Nepoužijí se však ustanovení o shromáždění delegátů ani o dílčích členských schůzích. 

Z uvedeného plyne, že ustanovení o statutárním orgánu spolku jsou použitelná i pro statutární orgán SVJ (to jest předsedu SVJ nebo výbor). Toto platí za předpokladu, že stanovy SVJ neobsahují odlišnou úpravu.

89/2012 Sb. § 246
(2) Neurčí-li stanovy jinak, mohou členové volených orgánů spolku, jejichž počet neklesl pod polovinu, kooptovat náhradní členy do nejbližšího zasedání orgánu příslušného k volbě. 

Z uvedeného plyne, že problém s končícím předsedou SVJ může být vyřešen i mimo období nouzového stavu a bez použití berličky Lex Covid. Končící předseda SVJ může kooptovat náhradníka. A ani to nemusí učinit písemně.

  • Předseda SVJ tedy může (před zánikem své funkce) „kooptovat“ sám sebe. To může udělat i ústně, doma před zrcadlem v koupelně. Bude pak vykonávat funkci dále (jako řádně kooptovaný náhradník) i po skončení svého funkčního období, a to „do nejbližšího zasedání orgánu příslušného k volbě“. Tedy do nejbližšího zasedání shromáždění SVJ.
  • Stejně je možno postupovat je-li statutárním orgánem výbor. Pokud počet členů výboru neklesl pod polovinu, mohou hlasováním kooptovat další osoby k doplnění výboru na plný počet. Mohou také kooptovat náhradníky (i sami sebe). Samozřejmě to bude fungovat pouze na dobu do nejbližšího zasedání shromáždění.

Kouzlo tohoto řešení je v tom, že výkon funkce kooptovaných členů se takto legálně prodlouží až do nejbližšího zasedání shromáždění.

Nepotřebujete Lex Covid, stačí číst zákon.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.