Vložil Justitianus, 29. Září 2020 - 9:26

V panelových domech dochází k praskání ve dvou případech:

  1. Hýbe se podloží pod stavbou (propadá se dolů, nebo ujíždí stranou jílovitá vrstva)
  2. V některých bytech si vlastníci „načerno“ vybourali otvory v nosných panelech a oslabili tím nosnou konstrukci.

Zejména druhá možnost je velmi častá. Oslabení stěn (zejména pokud jde o zásah v nižších patrech, nebo jsou porušené panely ve dvou bytech nad sebou) dokáže „rozhýbat“ panelový dům. Praskliny způsobuje nejen svislý tlak stavebních konstrukcí nad dodatečným otvorem, ale může to být způsobeno i vodorovným tlakem větru na fasádu.

Naopak nástavba většinou nemá na statiku domu vliv – řádně postavený panelový dům má takovou rezervu v únosnosti, že dodatečné zatížení od nástavby nebývá problémem.

Doporučuji oslovit statika, který by měl projít VŠECHNY byty a zjistit kde dochází k praskání a zjistí zda v bytech jsou či nejsou dodatečně vybourané otvory v panelech. Teprve na základě toho můžete rozhodnout jak postupovat dál.

Stavební zákon ukládá SVJ opatrovat dokumentaci SKUTEČNÉHO provedení stavby. Máte ji? A je aktuální, nebo je 30 let stará? V mnoha domech jsou porůznu probourané dodatečné díry v nosných panelech, jak se komu zachtělo. Manželka chtěla průchod z kuchyně přímo do obýváku, Franta přinesl diamantovou pilu a jelo se… Nejen že chybí dokumentace a posudek statika ke každé takové úpravě, ale některé dodatečné otvory dokonce nejsou ani řádně zpevněny ocelovým rámem či nalepenými karbonovými pásy. To je časovaná bomba.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.