Vložil sudič (bez ověření), 28. Září 2020 - 12:30

toto řeší občanský soudní řád § 142 a 146

pokud kamarádka vyhraje, náklady za jejího advokáta ve výši advokátního tarifu ji uhradí SVJ – viz § 142 odst. 1 OSŘ. u smíru by se museli dohodnout, že náklady ji zaplatí SVJ – viz § 146 odst. 1 písm. a) OSŘ. k zpětvzetí žaloby – viz § 146 odst. 2 OSŘ

a u odvolání není třeba advokáta. ten je třeba pouze u dovolání u Nejvyššího soudu a u ústavní stížnosti u Ústavního soudu.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1963-99…

§ 142 (1) Účastníku, který měl ve věci plný úspěch, přizná soud náhradu nákladů potřebných k účelnému uplatňování nebo bránění práva proti účastníku, který ve věci úspěch neměl. (2) Měl-li účastník ve věci úspěch jen částečný, soud náhradu nákladů poměrně rozdělí, popřípadě vysloví, že žádný z účastníků nemá na náhradu nákladů právo. (3) I když měl účastník ve věci úspěch jen částečný, může mu soud přiznat plnou náhradu nákladů řízení, měl-li neúspěch v poměrně nepatrné části nebo záviselo-li rozhodnutí o výši plnění na znaleckém posudku nebo na úvaze soudu.

§ 146 (1) Žádný z účastníků nemá právo na náhradu nákladů řízení podle jeho výsledku, jestliže řízení

  1. skončilo smírem, pokud v něm nebylo o náhradě nákladů ujednáno něco jiného;
  2. bylo zastaveno.

(2) Jestliže některý z účastníků zavinil, že řízení muselo být zastaveno, je povinen hradit jeho náklady. Byl-li však pro chování žalovaného (jiného účastníka řízení) vzat zpět návrh, který byl podán důvodně, je povinen hradit náklady řízení žalovaný (jiný účastník řízení). (3) Odmítne-li soud žalobu nebo jiný návrh na zahájení řízení, je žalobce (navrhovatel) povinen nahradit ostatním účastníkům jejich náklady.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.