Vložil Justitianus, 24. Září 2020 - 21:37

Malta, neodpověděl jste dosud na můj dotaz. Z toho nejasného mála které jste nám sdělil vyplývá, že možná vůbec nebylo nutné uhradit polovinu z 1.5 milionu. Spíše to vypadá jako tunelování SVJ.

  • Napsal jste: „K oddělení pozemků garáží a domu došlo zřejmě až za vlastnictví těchto 3 majitelů.“

Podle § 1033 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. platí, že „[z]tratí-li nemovitá věc spojení s veřejnou cestou proto, že pozemek byl rozdělen, lze žádat nezbytnou cestu jen po osobě, která se na dělení podílela. V takovém případě se nezbytná cesta povolí bez úplaty“.

Z toho pro Váš případ plyne:

Byli to tři majitelé, kdo se podílel na rozdělení pozemku pod garážemi od pozemku pod domem. Při tom nezajistili aby k domu vedla nezbytná cesta. Vlastníci jednotek měli tedy ze zákona možnost požádat podle § 1033 o zřízení nezbytné cesty, v tomto případě BEZ ÚPLATY. Stejnou možnost mělo SVJ – mohlo žádat o zřízení práva cesty (která je nezbytná pro využití bytového domu jeho vlastníky). I v tomto případě by šlo o zřízení nezbytné cesty BEZ ÚPLATY.

Mít právo cesty zdarma je lepší než mít totéž za 750 tisíc korun českých. Vypadá to ve vašem SVJ na pěkný velký tunel. A vlastníci jednotek jen koukají, jak jim tím tunelem mizí peníze.

Ale Vaše informace jsou kusé a útržkovité, takže možná je ten příběh úplně jiný …

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.