Vložil Justitianus, 24. Říjen 2020 - 7:28

Kapr 23, děkuji za příspěvek, ale Vaše sdělení je nesrozumitelné.

O jakém „balkonu“ zde píšete? Prostor zvaný „balkon“ je pouze prázdno plné vzduchu. Nic víc. To prázdno je součástí bytu, jak jste napsal. Dobrá; proti tomu nikdo nic nenamítá.

Ale nám jde o stavební konstrukce obklopující Váš balkon. To je něco jiného! Například základová deska balkonu a její hydroizolace, oplechování a roznášecí vrstva – to je hlavní nosná konstrukce, součást obvodové zdi budovy; základová deska je společná, pokud ve vašem prohlášení není výslovně vyjmenována jako vlastnictví vlastníka jednotky.

  • Nejsou-li tyto konstrukce vůbec zmíněny ve vašem prohlášení, pak jde o společné části domu (podpůrně viz nařízení vlády č. 366/2013 Sb.).
  • Není-li zábradlí balkonu výslovně zmíněno v prohlášení, pak je také společné.

Mimochodem: Totéž platí pro „místnost“, „lodžii“ nebo „terasu“. Jsou to jen prázdné prostory plné vzduchu. Je-li součástí bytu místnost, neznamená to, že by Vám patřily všechny její stěny, strop či podlaha! To všechno jsou stavební prvky budovy, které jsou společné (viz definice jednotky1994). Nebo mohou být společné, nejde-li o nenosné příčky uvnitř bytu (platí pro jednotky2012).

U „balkonu“ je to naprosto totéž. Vše co původní vlastník nevyčlenil do jednotek, zůstává společné. O společných částech se ve vašem SVJ hlasuje tříčtvrtinovou většinou, jak jste napsal.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.