Vložil Justitianus, 27. Září 2020 - 15:49

Pane §, když chcete citovat, tak prosím citujte přesně. Vypustil jste svévolně část mého textu a tím jste pozměnil jeho smysl.

  • Napsal jsem toto: „společenství vlastníků jednotek totiž není správcem cizího majetku podle zákona č. 89/2012 Sb..

Správa cizího majetku je – jak jistě víte – v zákoně č. 89/2012 Sb. obecně upravena v dílu 6, v ustanoveních § 1400 až § 1447. Pojem „správce cizího majetku“ je definován na samém počátku v § 1400. Dále je v obecných ustanoveních o spoluvlastnictví popsán správce společné věci, viz § 1134 až § 1138. Pojem „správce“ je rovněž užit v části o přídatném spoluvlastnictví (§ 1230 až § 1235).

Společenství vlastníků jednotek však v zákoně č. 89/2012 Sb. není nikde označováno jako „správce cizího majetku“ ve smyslu § 1400, ani jako „správce společné věci“ podle § 1135. Samozřejmě nemůže být ani správcem majetku v přídatném spoluvlastnictví, to je odlišný právní režim.

Zákonodárce se u SVJ pečlivě vyhnul označení „správce“, a pro SVJ používá systematicky odlišné označení „osoba odpovědná za správu domu“. Zákonodárce použil tento pojem celkem třiadvacetkrát, a užil jej pouze v části NOZ o bytovém spoluvlastnictví. Nikde jinde. Zejména je toto striktní rozlišení zřejmé z ustanovení § 1190:

§ 1190
Osobou odpovědnou za správu domu je společenství vlastníků. Nevzniklo-li společenství vlastníků, je osobou odpovědnou za správu domu správce

Z uvedeného plyne naprosto jednoznačně, že jde o dva odlišné pojmy. SVJ není správcem podle § 1400. Je osobou odpovědnou za správu domu.

Správcem (domu rozděleného na jednotky) je pouze ta osoba, která spravuje dům a pozemek pouze do doby vzniku SVJ. Podle NOZ bylo určení správce povinnou součástí prohlášení (viz § 1166 odst. 2 NOZ ve znění účinném do 30.6.2020). V části NOZ o bytovém spoluvlastnictví najdete pojem „správce“ ve smyslu § 1400 v části s nadpisem „Správa bez vzniku společenství vlastníků“ (viz § 1191 až § 1193). Nikdy však není tento pojem spojován se SVJ!

Správa domu a pozemku společenstvím vlastníků je nepochybně speciální případ správy cizího majetku, a tato speciální správa je upravena pouze v části NOZ o bytovém spoluvlastnictví. Nikoliv v obecné části NOZ o správě cizího majetku. Nikoliv v části o správě majetku ve spoluvlastnictví. Nikoliv v části o správě majetku v přídatném spoluvlastnictví.

Lex specialis derogat legi generali.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.