Vložil Justitianus, 26. Září 2020 - 19:53
  • Tomas 22 napsal naprosto zmateně: „záloha není závazek“.

Tomasi, ukazujete nejen že jste totální právní analfabet, ale ukazujete také že nejste schopen porozumět jednoduchému textu v českém jazyce. Povinnost hradit stanovené zálohy je závazkem, Vy brouku Pytlíku. Váš problém je že netušíte co je to závazek. Cituji ze zákona:

89/2012 Sb.
§ 1721

Ze závazku má věřitel vůči dlužníku právo na určité plnění jako na pohledávku a dlužník má povinnost toto právo splněním dluhu uspokojit.
§ 1723
(1) Závazek vzniká ze smlouvy, z protiprávního činu, nebo z jiné právní skutečnosti, která je k tomu podle právního řádu způsobilá.
§ 1789
Ze závazku je dlužník povinen něco dát, něco konat, něčeho se zdržet nebo něco strpět a věřitel je oprávněn to od něho požadovat.

Závazek hradit zálohy na služby vzniká z právní skutečnosti – z ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 67/2012 Sb. Cituji:

67/2013 Sb. § 4 Výše záloh za služby a způsob změny jejich výše
(1) Poskytovatel služeb má právo požadovat na příjemci služeb placení záloh na úhradu nákladů na služby poskytované s užíváním bytu. Výši záloh si poskytovatel služeb s příjemcem služeb ujednají, nebo o ní rozhodne družstvo, nebo společenství.

Jakmile je přijemci služeb sdělena výše předepsaných záloh, stává se dlužníkem a vzniká mu ze zákona závazek tyto zálohy hradit. Na tom nic nemění fakt, že později – po skončení zúčtovacího období – vznikne příjemci služeb jiný závazek z jiného právního důvodu: závazek uhradit případný nedoplatek plynoucí z vyúčtování služeb. První závazek tímto vyúčtováním ovšemže zanikne. Cituji:

67/2013 Sb. § 7 Vyúčtování a splatnost přeplatků a nedoplatků
(3) Finanční vyrovnání provedou poskytovatel a příjemce služeb v dohodnuté lhůtě, nejpozději však ve lhůtě 4 měsíců ode dne doručení vyúčtování příjemci služeb.

Tomasi: neznáte zákon, netušíte jaký je význam jednotlivých pojmů které se snažíte používat, a nejste ani schopen porozumět obsahu zde zveřejňovaných příspěvků. Problém je uprostřed mezi Vašima ušima: v Tomasově mozku.

Mějte se pěkně.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.