Vložil tomas 22, 26. Září 2020 - 15:59

Uvedla jste bohužel trochu málo údajů, například zda jste soud(y) prohrála, nebo šla smírnou cestou, nebo dokonce trvají? Zda jste využila nějaký opravný prostředek?

Každopádně zde je rozsudek se stanoviskem NS kterému jsou povinny se pořídit všechny nižší instance. Jestli to ve Vašem případě nedělají, nedivte se. Já sám jsem zažil spor, kde soudy prostě ignorovaly i zákony a nahradily je laickým výkladem, aby pak uznaly, že problému nerozumí a jejich závěry jsou vadné.

--------
26 Cdo 1696/2004 ze dne 29. března 2006

Rozhodnutí odvolacího soudu je založeno na názoru, že neurčil-li žalovaný, který závazek plní, je splněn závazek nejdříve splatný.

V této otázce současně platný občanský zákoník neobsahuje výslovnou právní úpravu (viz před 1. 1. 1992 ust. § 73 obč. zák.); proto musí soud při řešení této otázky vycházet ze základních principů českého právního řádu, jimiž se řídí úprava občansko-právních vztahů.

V případě, že plnění nestačí na úhradu všech dluhů u téhož věřitele a neurčí-li dlužník, který z těchto více dluhů uhrazuje, je třeba nejprve uvést, že právo určit, který dluh je plněn, tím nepřechází na věřitele. Při úvaze, který z více dluhů bude za uvedené situace uhrazen, lze vycházet buď ze zásady priority (přednostního vyrovnání některého z dluhů, např. s ohledem na jejich splatnost) nebo ze zásady proporcionality (poměrného vyrovnání všech dluhů). Pokud se nemůže uplatnit zásada priority, protože pravidla stanovená pro přednostní vyrovnání se vztahují zároveň na více dluhů (které nebudou všechny platbou vyrovnány), je třeba postupovat podle zásady proporcionality (viz též rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 7. 7. 2004, sp. zn. 21 Cdo 326/2004).

V posuzovaném případě se uplatní zásada priority, podle níž platí, že je plněn závazek (dluh) nejdříve splatný.
----------------------------------

tedy pokud není Váš příkaz k úhradě doplněný poznámkou "záloha za běžný měsíc" bylo SVJ povinno postupovat buď podle zásady priority (tedy uhradit nejstarší splatný dluh), nebo proporcionality tedy všechny dlužné současně splatné pohledávky uhradit částečně.

já sám jsem ale viděl upomínku poslanou na neuhrazený měsíc, protože zálohu došlou 1. pracovní den měsíce následujícího si zaúčtovali na tento měsíc s budoucí splatností do 30. toho měsíce.

SVJ nemá právo rozhodnout jaký dluh jste danou platnou hradila, pokud vy určíte, na který byla platba určena... i dodatečně třeba při vyúčtování.

Pokud nemáte ve stanovách určen den splatnosti záloh je to poslední den běžného měsíce. Pokud platbu došlou 15.tého naúčtovali na běžný měsíc naúčtovali ho na pohledávku která NEBYLA DOSUD SPLATNÁ, a neuhradili již splatné pohledávky.

A ještě jeden dovětek. Pokud se součástí vyúčtování za rok stanou i neuhrazené zálohy (suma je sečtena) a je určena nová splatnost, pak se splatnost zahrnutých neuhrazených záloh posouvá na tato určený termín.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.