Vložil AsiTak, 21. Září 2020 - 2:37

Nedivte se, tam kde stačí pár vět pro zdůvodnění rozsudku vniká nejméně 5 stránek textu, tam kde stačí 5 minut na rozhodování sporu trvá projednání a dokazování několik dní času. Vezměme případ vymáhání nezaplacených záloh.
Algoritmus rozhodování je následující:
Varianta 1) pro zúčtovací období při podání žaloby a v čase projednání ještě nebylo provedeno vyúčtování, pak nárok zaplacení zálohy je oprávněný a dluh je třeba uhradit.
Varianta 2) pro zúčtovací období při podání žaloby a v čase projednání případu již bylo provedeno vyúčtování, pak nárok zaplacení zálohy je neoprávněný a požadavek úhrady dluhu je třeba odmítnout.
Vymáhané uhrazené dluhy ale i dobrovolně uhrazené zálohy do doby provedení vyúčtování se standardně tvoří zálohy uhrazené a jsou zahrnuty do vyúčtování. Provedené vyúčtování je správně a řádné a vypořádání je standardní a není důvod, aby soud zasahoval do toho hospodářského procesu vypořádání. Provedené vyúčtování znamená totéž jako zúčtování záloh, tj. další zálohu k tomuto případu již nelze poskytnout, tudíž žalobu vymáhání dluhu záloh je třeba ukončit (stornovat, nejsem právník). Pokud přesto dluh zálohy byla uhrazena je třeba při vypořádání tohoto případu vrátit poskytovateli jako zálohu neumístitelnou. Samozřejmě vypořádání vyúčtování a po vyúčtování zaplacených záloh lze sloučit, ale to je rozhodnutí na poskytovateli a příjemci záloh a neměl by soud toto rozhodnutí nahradit rozhodnutím soudním.
Logická chyba v příspěvku Soudní vymáhání záloh „kdy ještě před rozhodnutím soudu je vyhotoveno vyúčtování (již zažalovaných) záloh a v důsledku toho se dlužná částka buď sníží, či zvýší, v závislosti, zda výsledkem vyúčtování je přeplatek, nebo nedoplatek.“ – do vyúčtování vstupují pouze uhrazené zálohy, zálohy zažalované jsou jistě neuhrazené a nemůžou být zahrnuty do vyúčtování a nemůžou ani ovlivnit výsledek vyúčtování.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.