Vložil Justitianus, 13. Září 2020 - 7:25

Stačí googlit – a najdete desítky obdobných stránek plných lží a manipulativních tvrzení. Všimněte si: na žádné z těchto desítek stránek nenaleznete odkaz na některý český právní předpis.

Protože takový právní předpis účinný v České republice dnes neexistuje.

Prý se nesmí montovat jiné přístroje než dálkově odečitetelné. Je to lež. České právo dnes neobsahuje dokonce ani definici „dálkově odečitatelného“ přístroje. Natož aby cokoliv nařizovalo komukoliv ohledně takových (neznámých) přístrojů.

Dálkovým odečtem je totiž nepochybně i odečet nahlášený uživatelem bytu po telefonu, pomocí SMS, emailem či vyplněním údajů na webové stránce. Takovou možnost hlášení samoodečtů obyvatelem bytu měl už v roce 2003 indikátor Siemens WHEZ, který se tenkrát montoval na radiátory v našem domě. A tuto možnost nabízejí všechny dnes vyráběné indikátory rozúčtování topných nákladů (IRTN). Každá krabička totiž generuje (a ukazuje na displeji) kromě náměru i kontrolní číslo. Podle kontrolního čísla zpracovatel vyúčtování pozná zda jste odečetli a dálkově nahlásili nahlásili dílky správně, nebo zda jste se snažili švindlovat.
Žádný celostátně platný předpis v ČR neříká, že by „dálkový odečet“ byl něco jiného.

Evropská směrnice není přímo implementovatelná do českého právního řádu. Ani dnes, ani po magickém datu 25. října 2020. Lžou vám všichni ve snaze získat kšeft s krabičkami, které jsou dnes předražené. Do roku 2027 jejich cena poklesne. Proto vás dnes mohutně oblbují s tím, že ty krabičky MUSÍTE mít HNED TEĎ, nejpozději do 1. ledna 2020, jak lhal ten ministerský ouředník zmíněný v úvodním textu.

Klidně si nechte namontovat klasické indikátory a klasické vodoměry. Je to naprosto legální. Nejspíš tyto přístroje budou kvůli hysterii s „dálkovým odečty“ zlevňovat, proč toho tedy nevyužít? Nikdo vás nemůže nutit abyste je vyhodili před koncem jejich technické životnosti (ta je u vodoměrů 5 let kvůli metrologickému ověření, u indikátorů (IRTN) zpravidla odpovídá životnosti napájecího článku 10 let).

Povinnost montovat bruselské krabičky vznikne teprve až bude implementována do českého právního řádu. Dnes nevíme co jsou „přístroje umožňující dálkový odečet“, neznáme pravidla pro posouzení kdy montáž je či není „nákladově efektivní“ a hlavně – neexistují žádné závazné lhůty.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.