Vložil tomas 22, 9. Září 2020 - 12:25

Víte Julie, vaše situace je poměrně složitá proto, že zákon nijak neupravuje jak mají spoluvlastníci postupovat.

reálně se s tou situací musíte vypořádat sami a já vidím, že každý měsíc rozdělujete platbu za byt a rozesíláte každému drobet a zároveň čekáte, že každý pošle část dál do SVJ. To mi přijde komplikované a nepřehledné. Pak samozřejmě vznikají dluhy. Druhý problém je, že jste zřetelně na užívání bytu neuzavřeli žádnou nájemní smlouvu, musel by ji podepsat i ten minoritní vlastník. Počítám, že někdo vlastníků (nejspíš dědictví, že?) v bytě bydlí a se zbytkem se vypořádává tímto způsobem.

není-li nájemní smlouva (a ta není) užívá tedy byt nejspíš na základě „pokojného stavu“ a peníze jež vyplácí nejsou úhradou „nájemného“ ale finančním odškodněním za to, že užíváte cizí majetek (a byt není možné podělit mezi všechny). Z tohoto hlediska tedy není nezbytné posílat menšinovému vlastníkovi peníze každý měsíc. Pokud s tím bude souhlasit alespoň většina, platil bych to tak, že platby SVJ i a služby provede přímo uživatel (který je i spolumajitelem?) a po odečtu těchto nákladů rozdíl zašle minoritním vlastníkům. Pak se vyhnete tomu, že menšinový vlastník nezaplatí peníze dál. a jak říkám, nejde o nájemní vztah, když není uzavřena nájemní smlouva.

Nenechte to takto moc dlouho a snažte se o odkup podílu, reálně je totiž možno žádat soud, aby byla vyčleněna minoritnímu vlastníkovi 1/8 bytu k užívání.

zbytečné nepříjemnosti

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.