Vložil Justitianus, 29. Srpen 2020 - 12:08
  • Pane *, napsal jste: „Vláda úplně nesmyslně nařídila, že …“

Podotýkám, že vláda se sice snažila nařídit, ale má to stejnou právní váhu jako kozí pšouk. Cituji zmocňovací ustanovení k nařízení vlády č. 366/2013 Sb.:

89/2012 Sb. § 1222
Prováděcí právní předpis stanoví, jakým způsobem se vypočte podlahová plocha bytu v jednotce, o kterých částech nemovité věci se má za to, že jsou společné, a podrobnosti o činnostech týkajících se správy domu a pozemku. 
  1. Jediné co zákonodárce nařídil kogentním způsobem je způsob výpočtu podlahové plochy bytu – ovšem to se použije pouze pro jednotky(2012). Nikoliv pro domy vzniklé od roku 1994 do 31. 1. 2013.
  2. Bezpochyby dispozitivní je určení společných částí; platí tedy to, co máte uvedeno v prohlášení (vlastníka budovy). Pouze pokud by prohlášení bylo vadné a mlčelo o některé části domu, použilo by se podpůrně nařízení vlády.
  3. Fantasmagorie uvedená v nařízení vlády o správních činnostech je částečně nepoužitelný blábol a nikdo se tím řídit nemusí – jde totiž bezpochyby o dispozitivní část NV.

K bodu č. 3 podrobněji:

Autoři nařízení vlády (ouředníci z MMR) zjevně netušili co znamená „vlastní správa právnické osoby“ (správa právnické osoby samotné). A tak si vymysleli seznam, který připomíná jak pejsek s kočičkou pekli dort. Přidali tam všechno, a pak je bolelo břicho..

V § 8 písm. c) tito ministerští Ajnštajini nesprávně zařadili do správy domu a pozemku to, co jednoznačně spadá pod vlastní správu právnické osoby: vedení účetnictví, zpracování a předložení daňových přiznání, řádné hospodaření s finančními prostředky.

A naopak v § 17 sepsali nesmyslný seznam toho, co prý patří pod vlastní správu právnické osoby SVJ. To je ovšem vadný seznam, viz Čapkova zvířátka. Jediná položka, která je v tom seznamu zcela správně, je „náklady na zřízení, vedení a zrušení bankovních účtů společenství vlastníků jednotek“. Vše ostatní jsou buď přímé a nepřímé náklady převážně na hlavní činnost, nebo jde dokonce (písm. b)) o náklady na poskytování služeb spojených s užíváním bytů! To nemá s vlastní správou právnické osoby žádnou souvislost.

A pokud jde v § 17 o náklady na právní služby, je třeba rozlišit čeho se spor týká. Pokud jde o spor týkající se správy domu, provozu technických zařízení domu, pojištění domu a poskytování služeb – v tom případě jde o náklad na správu domu v širším smyslu. Nejedná se o náklad na vlastní správu právnické osoby! Už jsem to vysvětlil v odpovědi pro pana Malého.

Ostatně domnívám se, že veškeré náklady SVJ mají být rozpočítány podle spoluvlastnických podílů. Je to logické a jednoduché. Zákon č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů žádný jiný způsob rozúčtování neznal. Můj názor: kašlete na zpackané nařízení vlády.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.