Vložil Lukáš Novák (bez ověření), 26. Srpen 2020 - 16:38

Dobrý den,

pokud odhlédneme od toho, že v praxi s Vámi nikdo řízení za tento přestupek nezahájí už jen kvůli jeho absolutní nesmyslnosti ve vztahu k zápisu skutečných majitelů SVJ do evidence (ještě v kombinaci s navrhovaným zrušením této povinnosti), tak je tento výklad nesprávný i z formálně právního hlediska.

Za prvé systematicky se jedná o přestupek na úseku podnikání, přičemž SVJ nejsou podnikatelské subjekty. Za druhé, čistě gramaticky není jiná evidence zmíněná v § 9 odst. 2 evidence skutečných majitelů. Stačí srovnání s odst. 1, dle kterého se hovoří o obchodním rejstříku, … nebo jiném veřejném rejstříku, popřípadě jiné evidenci, pokud jde o osobu nezapsanou ve veřejném rejstříku. SVJ ovšem jsou osoby zapsané ve veřejném rejstříku, takže o nich se nemluví (viz článek K povaze zápisu do evidence skutečných majitelů ze dne 24. 1. 2018 na serveru epravo.cz).

Vůbec si navíc nedovedu představit, že by jakákoli přestupková komise někoho naprosto formalisticky odsoudila z uvedeného přestupku, jestliže Ministerstvo spravedlnosti konstatovalo, že žádné sankce nehrozí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.