Evidence skutečných majitelů a ministerské rady

Vložil Pavel, 26. Srpen 2020 - 13:45 ::

Na adrese https://issm.justice.cz/ je již dlouho zveřejněna základní informace o evidenci tzv. „skutečných“ majitelů (ESM).

Od počátku zveřejnění je na konci původní základní informace uvedeno, že „S případným nesplněním evidenční povinnosti v uvedené lhůtě nejsou v současnosti spojeny žádné přímé sankce.“

Tato nepřímá výzva k ignorování zákona je zřejmě v rozporu s § 9/2/a//2 zákona č. 251/2016 Sb., podle kterého:

(2) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

a)nesplní povinnost

  1. …..
  2. podat návrh na zápis, změnu nebo výmaz zápisu v obchodním rejstříku nebo v jiném veřejném rejstříku, popřípadě v jiné evidenci nebo uložit listinu do sbírky listin, …….

Pokuta je do 100 000 Kč.

SVJ mají lhůtu pro splnění zápisu do ESM do 1.1.2021.

Protože se změna zákona předložená ve formě ST 886 velmi pravděpodobně do konce roku 2020 nestihne schválit, tak byla základní informace o ESM vylepšena o část psanou pro SVJ, ze které vyjímám, včetně překlepu:

„Vzhledem k výše popsané projednávané legislativně a absenci přímých sankcí za nezapsání skutečného majitele SVJ lze v současnosti považovat za vhodné s podáním návrhu na zápis skutečného majitele SVJ vyčkat.“

Závěr:

Stát vydal vadný zákon, který nebyl několik let schopen opravit a místo toho považuje za vhodné tento vadný zákon nerespektovat.

Jedná se sice jen o sdělení nějakého anonymního správce ministerského webu, ale bude vhodné si uvedenou informaci zaarchivovat, kdyby se někdo náhodou rozmyslel a chtěl postupovat podle práva.

Zdroj: https://issm.justice.cz/

Informační systém skutečných majitelů

_____________­________________________­__

Informace k navrhovaným změnám zákonné úpravy ve vztahu ke společenství vlastníků jednotek

V červnu 2020 byl Parlamentu ČR předložen návrh nového zákona o evidenci skutečných majitelů (sněmovní tisk 886), který mění některé koncepční otázky fungování evidence skutečných majitelů. Návrh zákona mimo jiné výslovně stanovuje nevyvratitelnou domněnku, že společenství vlastníků jednotek (SVJ) nemají skutečného majitele. Za předpokladu schválení návrhu, včetně zmíněného pravidla, by tedy SVJ neměla povinnost evidovat skutečné majitele. V případě těch SVJ, které povinnost splnili či splní podle dnes účinné úpravy, by došlo k výmazu všech záznamů bez náhrady. Je přitom třeba zdůraznit, že zmíněný návrh je stále v legislativním procesu a může doznat změn. Zmiňovaný nový zákon s největší pravděpodobností nabude účinnosti až po 1. 1. 2021, tedy po lhůtě pro zápis skutečných majitelů SVJ dle dnes platných předpisů. Vzhledem k výše popsané projednávané legislativně a absenci přímých sankcí za nezapsání skutečného majitele SVJ lze v současnosti považovat za vhodné s podáním návrhu na zápis skutečného majitele SVJ vyčkat.

_____________­________________________­_________

Evidence údajů o skutečných majitelích (také jen „evidence skutečných majitelů“) je informačním systémem veřejné správy, do kterého se zapisují zákonem vymezené údaje o skutečných majitelích. Evidováni jsou skuteční majitelé (1) právnických osob zapsaných do jednoho z veřejných rejstříků právnických a fyzických osob a skuteční majitelé (2) svěřenských fondů zapsaných do evidence svěřenských fondů. Evidence je vedena rejstříkovými sou­dy.

Evidenci skutečných majitelů komplexně upravuje § 118b a násl. zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob a o evidenci svěřenských fondů.

Zápisy do evidence provádí buď příslušný rejstříkový soud, nebo notář. Pro návrh na zápis do evidence je připraven inteligentní formulář, který je možné vyplnit pouze elektronicky. Vyplněný formulář je třeba zaslat příslušnému rejstříkovému soudu (bližší informace zde).

Evidence skutečných majitelů je neveřejná. Nelze do ní tedy obecně nahlížet, ani v ní vyhledávat. Evidence skutečných majitelů je v současnosti specificky určena pro užití zákonem vymezenými osobami a orgány v souvislosti s jimi plněnými zákonnými povinnosti (orgány činné v trestním řízení, zadavatelé veřejných zakázek, atp.). Bližší informace ke zřízení dálkového přístupu do evidence skutečných majitelů najdete zde. Upozorňujeme, že pro identifikaci osob oprávněných k přístupu musí žadatel využít vzorový formulář pro 2. část žádosti (ve formátu xls/xlsx); dostupný zde.

Je třeba zdůraznit, že evidence není veřejným rejstříkem ve smyslu zákona č. 304/2013 Sb. To mimo jiné znamená, že se na ni neuplatní režim známý pro veřejné rejstříky. Neplatí pro ni režim tzv. materiální publicity, právo podat návrh na zápis má pouze zapsaná osoba nebo svěřenský správce, nevede se rejstříkové řízení, atp.

Lhůta pro zápis skutečného majitele právnických osob zapsaných v obchodním rejstříku uplynula dne 1. ledna 2019. Právnické osoby zapsané do obchodního rejstříku po 1. 1. 2019 mají povinnost svého skutečného majitele zapsat bez zbytečného odkladu po své registraci. Právnické osoby zapsané do dalších veřejných rejstříků (tj. zejména spolky, nadace, ústavy a společenství vlastníků jednotek) a svěřenské fondy zapsané do evidence svěřenských fondů by měly svého skutečného majitele zapsat do 1. ledna 2021.

Stanovisko k zápisu do evidence skutečných majitelů v případě příspěvkových organizací je dostupné zde.

S případným nesplněním evidenční povinnosti v uvedené lhůtě nejsou v současnosti spojeny žádné přímé sankce.

Technická podpora: issm@msp.justi­ce.cz

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.